Volledig scherm
De Dorpsstraat in Elst. © Erik van 't Hullenaar

Winkelserie: Een bruisende straat in winkeldorp Elst

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Dorpsstraat in Elst.

Variatie in winkels
De diversiteit is groot in de Dorpsstraat. Je kunt hier terecht voor kleding, schoenen, dieren, boeken, cosmetica, speelgoed, fietsen, wijn en ga zo maar door. De variatie is niet mis voor een winkelstraat in een dorp. Ook spotten we veel horecazaken in de straat.

Sfeer in de straat
Een aantal oude panden in de straat en het zicht op de kerk die een paar straten verderop is, zorgen voor een historische uitstraling. Ook is de straat vrij breed en lang. „Dat de straat ook toegankelijk is voor auto's, is zowel een voordeel als nadeel. Als je met de auto bent, is dat natuurlijk heel fijn, maar het doet wel af aan de sfeer. Daardoor ga je niet even lekker rondslenteren in de straat", vindt Eline van der Plas. De terrasjes en de mix van horeca en winkels draagt juist weer bij aan die sfeer. „Dat maakt het tot een gezellige plek, vooral als het lekker weer is", vindt Rozemarijn van der Ven.

Zelfstandige winkels of ketens?
De Dorpsstraat heeft een juiste mix van zelfstandige winkels en ketenwinkels. Zo zijn er ketens als Expert, Zeeman, Action en Kruidvat. Zelfstandige winkels zijn er ook in overvloed. Die zijn er niet in één branche, maar vinden we zowel op het gebied van kleding, cadeaus en schoenen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Parkeren
We parkeren gratis, net buiten de winkelstraat. In de straat zelf is het met gebruik van de blauwe parkeerkaart ook mogelijk om gratis te parkeren, zo ontdekken we als we door de straat lopen.

Drukte
We zijn in de Dorpsstraat op een maandagmiddag, niet echt een dag dat veel mensen gaan shoppen. Toch zien we aardig wat bezoekers hun auto parkeren in de straat om aan een middagje shoppen te beginnen.

Opvallend
Wat opvalt is de grote hoeveelheid aan horecazaken in en net buiten de straat. Zeker voor een dorp kun je hier bij veel zaken terecht. Wie op reis wil gaan, is bij de Dorpsstraat ook aan het juiste adres. We vinden Globe Reizen, D-Reizen, TUI én VakantieXperts, allemaal in dezelfde straat. „Dat verwacht je niet gauw van een dorp. Ook zijn er veel brillenwinkels, zowel bekende ketens als zelfstandigen", zegt Van der Ven.

Hoogtepunt
Het ruime aanbod en de fijne mix van horeca en winkels maken de Dorpsstraat tot een leuke winkelstraat waar voor ieder wat wils te verkrijgen is.

Dieptepunt
Het parkeren in de Elster winkelstraat is zowel een voordeel als nadeel. Handig natuurlijk dat je de auto vlak bij de winkels kunt parkeren, maar de sfeer wordt er door de vele wagens in de straat wel een stuk minder op.

Leukste winkel
Het is lastig kiezen wat de leukste winkel is, zo vindt de jury, want er springt niet echt iets tussenuit. Dat er een wereldwinkel is, is volgens de juryleden wel zeer te prijzen. „Het is positief als er een maatschappelijk verantwoorde winkel in de straat zit, en weer eens wat anders naast het normale aanbod", zegt Van der Plas.

Mening consument
De Dorpsstraat is mooi opgeknapt, vindt Henk Vreman die om een boodschap gaat in de Dorpsstraat. „De uitstraling van de Dorpsstraat is veel meer uitnodigend dan een paar jaar geleden. Het straatmeubilair is hierna opgeknapt en nu ziet de straat er weer goed uit. Ook op het gebied van leegstand heeft de straat de dans redelijk ontsprongen."

Eindoordeel jury
Voor een dorp is de Dorpsstraat 'een hartstikke goede winkelstraat', vindt de jury. „Klein minpuntje is dat er niet echt één winkel is die er enorm uitspringt", vindt Van der Ven. „Verder zijn we er zeker over te spreken."