Volledig scherm
De Kerkstraat in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Winkelserie: Geen massa, maar historie in hartje Arnhem

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Kerkstraat in Arnhem.

Variatie in winkels
Hippe, creatieve winkels en kleine, schattige boetiekjes kenmerken de Kerkstraat in Arnhem. Verwacht geen grote, ultracommerciële winkels, maar eerder zaken met bijzondere spullen. Zo lopen we langs Lorraine, een winkel die gespecialiseerd is in quiche, en servieswinkel Pollmann. Ook treffen we veel meubelwinkels galerieën en sieradenwinkels in de straat. De straat hoort bij het gebied de Zeven Straatjes, met niet-doorsnee winkels die wezenlijk anders zijn dan in de hoofdwinkelstraten. „De winkels richten zich hier op een select publiek, niet op de massa. Dat heeft natuurlijk wel wat, maar niet iedereen zal er slagen", zegt Rozemarijn van der Ven.

Sfeer in de straat
Het is een schone, nette straat met veel oude pandjes. „Nergens is rotzooi te bekennen, de straat nodigt uit om er een wandeling doorheen te maken. Er hangt een heel fijne, rustige sfeer", zegt Eline van der Plas. Ook is er het nodige groen te zien, in de vele planten- en bloembakken die voor de historische winkelpanden staan. Dat maakt het zeker geen straf hier te lopen.

Zelfstandige winkels of ketens?
Verwacht geen WE, HEMA of ONLY. Daarvoor kun je beter naar de hoofdwinkelstraten. In de Kerkstraat vinden we bijna alleen zelfstandige winkels. Dat maakt het ook sfeervol. Ook zijn er geen winkels met grote, schreeuwerige reclameuitingen.

Parkeren
Voor 2,85 euro parkeren we onze auto aan de Janssingel. Bij de parkeergarages blijken we achteraf gezien goedkoper uit te zijn. Daar kost parkeren tussen de 1,80 en 2,46 euro per uur. Behalve in de Broerenstraat. Die is met 3 euro per uur de duurste van Arnhem.

Drukte
Het is vrij rustig in de Kerkstraat. De sfeer is zo erg relaxed. Als we even verder doorlopen zien we dat het wel druk is in bijvoorbeeld de Vijzelstraat en Ketelstraat.

Opvallend
In de straat zijn veel hippe spulletjes te koop en maar weinig standaard spullen die je overal aantreft. Dat maakt het vrij authentiek en juist niet doorsnee.

Hoogtepunt
De fijne sfeer die er hangt, is het hoogtepunt van de Kerkstraat. Die wordt onder meer gecreëerd door de oude, historische panden, de rust en het groen.

Dieptepunt
Een echt dieptepunt is volgens de jury de achterkant van de Primark, waar je op uitkijkt als je door de straat loopt. „Dit gebouw past totaal niet bij de andere winkels in de straat, het is een compleet ander soort winkel. Het is een domper dat je hier op uitkijkt, want het doet de rest een beetje te niet", zegt Van der Plas.

Leukste winkel
Van der Plas is enthousiast over Little Things, waar je terecht kunt voor kinderkleren en aparte hebbedingetjes. „Het is echt zo'n winkel die richt op de hippe mama. Je ziet er bijvoorbeeld veel houten speelgoed." Over Pollmann is Van der Ven erg te spreken. Bij deze serviesspecialist wordt ook dagelijks gekookt en gebakken en kun je eten uitproberen. „Zo is er ook vermaak in de winkel. Daar houd ik wel van."

Mening consument
Rob Bax (67): „Ik vind dit een erg fijne hoek om te lopen. Niet alleen de Kerkstraat, maar ook de andere straatjes hieromheen. Het is er heel anders dan in de rest van de stad, het oogt een stuk minder commercieel. De aankleding is ook goed, al is er af en toe een pandje dat wat minder is. Ik kom in deze hoek liever dan in de andere winkelstraten."

Eindoordeel jury
De sfeer is erg gemoedelijk, zo oordeelt de jury over de Kerkstraat, en de straat straalt historie uit. Het is minder massaal dan in de andere winkelstraten. „Dat maakt het heel leuk om hier doorheen te lopen, al zul je in de hoofdwinkelstraten waarschijnlijk eerder slagen. Daar is toch meer keus", zegt Van der Ven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.