Volledig scherm
De Hogestraat in Druten. © Eveline van Elk

Winkelserie: In volle vaart door Druten

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Hogestraat in Druten.

Variatie in winkels
Divers is het winkelaanbod in de Hogestraat wel te noemen. Er zijn kledingwinkels, schoenenzaken, maar bijvoorbeeld ook wat meer specialistische winkeltjes, Chocolaterie Bij Jes bijvoorbeeld en Genieten & meer, een winkel waar je terecht kunt om een hapje te eten maar ook voor delicatessen en cadeauartikelen. Het is jammer dat een aantal panden leegstaat.

Sfeer in de straat
Over de sfeer in de straat, is de jury niet te spreken. Dat komt voornamelijk door de vele auto’s die door de straat razen. „Er hangt daardoor een heel gehaaste sfeer. Je ziet hier niemand lekker slenteren over straat en rustig binnenkijken bij allerlei winkels. Ik heb ook het idee dat de meeste auto’s vrij hard rijden”, zegt Eline van der Plas. „Je zult denk ik vooral in deze straat komen om gericht iets te kopen. Niet om lekker te gaan shoppen”, zegt Rozemarijn van der Ven.

Zelfstandige winkels of ketens?
Het aantal zelfstandige winkels is groter dan het aantal ketens. Zo lopen we langs schoenenwinkels Piazza en Verploegen en zien we zelfstandige kledingzaken als Annette Mode en Willemsen. Bekende ketens vinden we ook, maar niet zo veel. Wel zijn er bijvoorbeeld een Primera, een dichte Schoenenreus en een Kruidvat in de straat. „De ketens die er zijn, vind je wel in veel plaatsen”, zegt Van der Ven.

Parkeren
Met de blauwe parkeerschijf kunnen we onze wagen twee uur gratis parkeren, op een paar minuutjes lopen van de Hogestraat. .

Drukte
Een drukke boel is het absoluut niet in de Hogestraat. Tenminste, niet met winkelend publiek. Het is daarentegen wel een komen en gaan van auto’s op deze maandagmiddag.

Opvallend
Tussen alle winkels komen we opeens een bruidsmodezaak tegen, Julia Rosa. Zo’n winkel verwacht je eerder in een stad in plaats van in een dorp met krap 12.000 inwoners.

Hoogtepunt
De variatie is vrij groot en de winkels liggen goed verspreid van elkaar, met af en toe ook woningen ertussen. „Hoewel ik de panden niet erg authentiek eruit vind zien, zijn veel huizen tussen de winkelpanden wel mooi”, vindt Van der Plas. Ook zijn er vrij veel bomen in de straat. „In de zomer kan ik me voorstellen dat het een leuk sfeertje geeft als de bomen groen zijn”, zegt Van der Ven. .

Dieptepunt
Het grote dieptepunt van de Hogestraat vormen de vele auto’s. Een autoluwe Hogestraat zou het gebied een stuk aantrekkelijker maken om te gaan shoppen.

Leukste winkel
Genieten & meer doet het goed bij Van der Ven. „Het is een speciaalzaak waar je kunt eten, cadeautjes kunt kopen op het gebied van eten, maar bijvoorbeeld ook kookworkshops kunt volgen”, zegt Van der Ven. Chocoladewinkel Bij Jes is favoriet bij Van der Plas. „Ik hou van chocolade. Zoiets is altijd leuk om jezelf of een ander cadeau te geven.”

Mening consument
De 87-jarige Jan Rijers loopt met zijn rollator over het trottoir van de Hogestraat. „De vloer is hier knudde, ik zou willen dat ze dat gaan veranderen. Alles ligt ongelijk hier en daar wordt maar niks aan veranderd”, vertelt hij. „Verder is het een goede straat. Ze hebben mooie winkels en een goede bakkerij: Vonk. Maar aan de bestrating moeten ze echt wat gaan doen.”

Eindoordeel jury
Ondanks de variatie is het niet relaxed winkelen in de Hogestraat. Als er geen auto’s door zouden rijden, zou het winkelen hier al een stuk aantrekkelijker zijn. Van der Plas: „Nu is dit een straat waar je heengaat als je gericht iets nodig hebt. Ontspannen shoppen zit er hier niet in.”

Maas en Waal