Volledig scherm
De Meipoortstraat in Doesburg. © Bart Harmsen

Winkelserie: Mooi en stijlvol winkelen in authentiek Doesburg

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer de Meipoortstraat in Doesburg.

Variatie
Veel doorsnee winkels of bekende ketens moet je niet verwachten als je in de Meipoortstraat in Doesburg gaat shoppen. De straat kenmerkt zich vooral door winkeltjes met curiosa, streekproducten en accessoires. Tweedehands producten zijn er ook volop te krijgen, zeker als je aan de zijkant van de straat binnenplaats De Gildehof oploopt. Kleding en schoenen zijn zeker te krijgen, maar in mindere mate. Die vinden we vooral in de boetiekjes, die gevestigd zijn in prachtige, monumentale panden. Zo kunnen vrouwen onder meer terecht bij 't Hoekje en mannen bij Gores.

Sfeer in de straat
De authentieke, middeleeuwse panden, soms met glas-in-loodramen, en aanlokkelijke luifels en gevels zorgen volgens de jury voor een geweldige sfeer in de straat. „De oude panden zijn heel mooi. Je kunt je hier ook echt vermaken door een dagje de toerist uit te hangen", zegt Van der Plas.
Zelfs winkels als Primera en Blokker zijn in stijl, met prachtige luifels. „Het is echt een belevenis om door deze straat te lopen. De monumentale panden, cafeetjes en aparte winkeltjes maken de sfeer hier top", zegt Van der Ven.

Zelfstandig of ketens?
Het merendeel van de winkels is van zelfstandige ondernemers. We vinden onder meer zaken met cadeauartikelen, kleding en daarnaast veel galerieën. Een klein aantal ketens telt de straat ook. Denk aan modezaak Tuunte, Kruidvat, Blokker en Primera.

Parkeren
Voor 1 euro laten we onze auto een uur staan aan het begin van de Meipoortstraat. In een groot deel van de straten in het centrum geldt dit tarief van 10 cent per 6 minuten.

Drukte
Er zijn op deze donderdagmiddag redelijk wat mensen aan het shoppen in Doesburg. Ook bij de kroegjes op de hoek met de Kerkstraat is het een gezellige drukte.

Opvallend
Wat opvalt aan de Meipoortstraat is het aantal creatieve ondernemers en de focus van een aantal zaken op kunst, lokale producten en op tweedehands spulletjes. „Kunstliefhebbers en creatievelingen zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Het is ook leuk dat er zoveel streekproducten verkocht worden", zegt Van der Ven.

Hoogtepunt
De straat is door de middeleeuwse uitstraling, aparte winkels en de vele authentieke pandjes zeer onderscheidend van andere winkelstraten. Het maakt het een bijzondere plek om er als toerist een middagje heen te gaan. Zeker als je je bedenkt dat Doesburg maar een stadje is met zo'n 11.000 inwoners, valt dit te prijzen.

Dieptepunt
Dat er ook auto's door de straat mogen, is toch jammer. Al hebben we er deze middag niet zoveel last van, we kunnen ons goed voorstellen dat dat afdoet aan de sfeer als het druk is. Ook richten de winkels zich wat minder op kleren.

Leukste winkel
Erg leuk is Kadoes: een winkel met een grote collectie aan cadeaus en hebbedingetjes, maar ook met kleding, sjaals en sieraden. Ook is de jury weg van de boetiekjes en oude ambachten op binnenplaats De Gildehof, met de ingang aan de Meipoortstraat. „Het is een heel sfeervol pleintje in oude stijl. Er zitten vooral kleinere winkeltjes waar ze veel tweedehands spullen en antiek", zegt Van der Plas.

Mening consument
Inna Landsman (56) is vooral enthousiast over de sfeer in de straat. „Die is heel goed, ook omdat er zoveel zelfstandige winkels zijn. Maar in Zeist, de plaats waar ik hiervoor woonde, was het aanbod wel een stuk groter. Bij de ketens die daar zitten, is het aanbod een stuk uitgebreider.

Eindoordeel jury
Een sfeervolle binnenplaats in oude stijl, veel authentieke panden en de grote hoeveelheid aan zelfstandige ondernemers en specialiteitenwinkels maken de Meipoortstraat tot een geweldig leuke winkelstraat. Van der Ven: „Het is hier heel sfeervol en erg leuk om een dagje rond te kijken.

Liemers