Volledig scherm
De Marikenstraat in Nijmegen. © Bert Beelen

Winkelserie: Sfeervol shoppen in de koopgoot van Nijmegen

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Marikenstraat in Nijmegen.

Variatie in winkels
Kledingwinkels zijn volop te vinden in de Marikenstraat. Niet alleen de wat doorsnee klerenwinkels die je in veel grote steden ziet, ook exclusievere zaken in het wat hogere segment vinden we hier. Hugo Boss, River Woods, Claudia Sträter, Witteveen en Mexx zijn niet de minste namen. „Ik heb het idee dat die vooral te vinden zijn in het bovenste gedeelte van deze straat. Daar zitten de duurdere, exclusievere winkels”, zegt Eline van der Plas. Op andere gebieden, zoals accessoires, meubels en schoenen is de keuze iets minder dan op het gebied van kleding.

Sfeer in de straat
Over de sfeer is de jury positief. „Het is leuk dat de straat uit twee lagen bestaat. Je kunt zowel boven als beneden winkelen dat maakt het sfeervol. Ook vanwege de bruggetjes”, zegt Rozemarijn van der Ven. We komen hier aan het van de middag en het begint al donker te worden. De verlichting maakt de sfeer af. Het onderste gedeelte is wel erg modern. Dat had wel iets minder gemogen.

Ketens of zelfstandige winkels?
Het grootste deel van de Marikenstraat bestaat uit ketens. Maar verwacht geen Schoenenreus of een Zeeman, maar eerder wat luxere ketens met mooie merkkleding. Al zitten er ook een Etos en Aktiesport bijvoorbeeld. Het aantal zelfstandige ondernemers blijft hier heel beperkt.

Parkeren
We parkeren onze auto in de parkeergarage aan de Eiermarkt, waar we 2,60 euro voor een uurtje moeten neerleggen. Dat is ook zo bij de andere parkeergarages in de stad.

Drukte
Op deze dinsdagmiddag tegen sluitingstijd is het nog steeds hartstikke druk met winkelend publiek. Als we ondernemers in de straat mogen geloven, is dat geen uitzondering. Niet gek voor deze ‘koopgoot van Nijmegen’.

Opvallend
Het monument ‘De schommel’, tussen het stadhuis en de Marikenstraat, is een opvallend en indrukwekkende plek in de stad. Het herinnert aan de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. „In het bijzonder aan de slachtoffers die vielen op de kleuterschool die op deze plek stond”, zegt Van der Plas. „Ik vind het een heel indrukwekkend monument.”

Hoogtepunt
Dat de straat twee verdiepingen kent, is volgens de jury het hoogtepunt van deze straat. Hiermee onderscheidt de straat zich van andere winkelstraten. „Boven is het wat rustiger en zitten de exclusievere winkels. Beneden is het veel drukker met winkelend publiek en daar vind je ook iets meer doorsnee winkels”, zegt Van der Ven.

Dieptepunt
Het onderste gedeelte van de straat is wel erg modern en strak, zo vindt de jury. Ook zitten er wel heel veel ketens in deze straat. Voor de variatie zou het mooi zijn als er ook een paar zelfstandige ondernemers bij zouden komen.

Leukste winkel
Over boekhandel Dekker van de Vegt is de jury unaniem positief. Het is een zeer ruime boekenwinkel waar je ook aan de tafeltjes wat kunt drinken. „En ze organiseren er regelmatig activiteiten, zoals signeersessies”, zegt Van der Ven. Van der Plas vindt daarnaast ook Oil & Vinegar leuk, waar je terecht kunt voor onder meer kruiden, olijfolie’s en pasta’s.

Mening consument
De Duitse Theresa Wiesner (27) studeert psychologie in Nijmegen en is regelmatig te vinden in de winkelstraten. „Het winkelen hier bevalt me wel. Al ga ik vooral naar de Marikenstraat als ik nieuwe kleren nodig heb. Voor andere spullen ga ik naar andere plekken in het centrum.”

Eindoordeel jury
Voor wie kleding nodig heeft, is dit een fijne winkelstraat. Ook andere producten zijn te koop, zij het in iets mindere mate. Daarnaast zorgen de twee verdiepingen voor een leuk sfeertje. “De straat verdient daarom een dikke twee tasjes”, zegt Van der Ven.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.