Volledig scherm
De Lange Hezelstraat © Paul Rapp

Winkelserie: Shoppen is een ware beleving in de Lange Hezelstraat

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Lange Hezelstraat in Nijmegen.

Variatie in winkels
In deze oudste winkelstraat van Nederland treffen we zeer bijzondere winkels aan. Een winkel gespecialiseerd in cowboyspullen bijvoorbeeld, een zaak vol vinyl platen en Spirit in style waar je ‘spirituele producten’ vindt. Ook zijn er onder meer natuurwinkels, woonwinkels en is er redelijk wat horeca. Verwacht geen doorsnee schoenen- of klerenwinkels. „In deze straat kun je vooral terecht voor spullen die je nergens anders vindt. Om veel nieuwe kleren te scoren, moet je hier niet echt zijn”, zegt Van der Plas.

Sfeer in de straat
De sfeer is fantastisch. „Nu ik hier loop, krijg ik echt een vakantiegevoel”, zegt Van der Ven. De straat wordt gekenmerkt door oude, 16e- en 17e-eeuwse panden. Die maken het lopen door de Lange Hezelstraat tot een ware beleving. Ook de natuurstenen, de terrasjes buiten en de karakteristieke luifels en gevels dragen bij aan die geweldige sfeer.

Zelfstandige winkels of ketens?
De straat wordt gedomineerd door zelfstandige winkels. Zaken die je in de meeste winkelstraten niet tegenkomt. Ieder z’n Vak bijvoorbeeld, waar mensen zelf een kast kunnen huren en hun spullen kunnen zetten en verkopen. Ook vinden we veel souvenirwinkeltjes. Enkele ketenwinkels zijn er wel. Zo zijn er een SPAR, een Bagels & Beans en een Dille & Kamille gevestigd.

Parkeren
We parkeren onze auto in de parkeergarage aan het Kelfkensbos, waar we 2,60 euro voor een uurtje moeten neerleggen. Dat is ook zo bij de andere parkeergarages in de stad. .

Drukte
Het is gezellig druk in de straat. Niet alleen met Nijmegenaren, want we spotten ook een groepje buitenlandse toeristen dat voorbij loopt. Heel gek is dat niet. Als je op bezoek in Nijmegen bent, mag je de Lange Hezelstraat eigenlijk niet overslaan.

Opvallend
Wat opvalt is dat er weinig commerciële ketenwinkels zijn. Veel zaken zijn wat alternatief en richten zich op een heel eigen doelgroep. Op westernliefhebbers bijvoorbeeld of op gamers.

Hoogtepunt
De Lange Hezelstraat is eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. De historische uitstraling die voor een bijzondere sfeer zorgt is toch wel het meest kenmerkend en het echte hoogtepunt van de straat.

Dieptepunt
Voor mensen die slecht ter been zijn, is de straat door de kinderkopjes wat minder toegankelijk. Ook gaat de straat omhoog en dat is niet fijn als je op de fiets bent.

Leukste winkel
Bij kaashandel De Wit zien we een enorm aanbod aan kazen. „Een hele leuke winkel in een mooi pand”, vindt Van der Plas. „Ook conceptstore Make My Day is top. Je kunt er naar de kapper, er zijn kleren te koop en ze hebben veel vintage spullen.”Van der Ven is fan van Gator, een zaak met film- en gamespullen. „Echt een apart winkeltje waar ze heel veel hebben. Ook bijvoorbeeld spullen van Harry Potter.”

Mening consument
Marscha de Vries (38): „Het is een hele gezellige straat, met winkels die je niet overal vindt. De laatste jaren zijn er ook weer veel nieuwe winkels bij gekomen. Persoonlijk vind ik de Subba leuk, met buitenlandse lampjes en souvenirs..”

Eindoordeel jury
Wie een bezoek brengt aan Nijmegen, mag de Lange Hezelstraat niet overslaan vindt de jury. Deze oudste winkelstraat van Nederland ademt historie en je waant je even alsof je op vakantie bent. „Je moet er echt heen voor de totaalbeleving”, zegt Van der Plas.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.