Volledig scherm
De Marktstraat in Zevenaar. © Bart Harmsen

Winkelserie: Veel korting, weinig sfeer in Zevenaar

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Marktstraat in Zevenaar.

Variatie in winkels
Op zoek naar een boek, nieuwe schoenen of nieuwe kleren? Het is allemaal te vinden in de Marktstraat in Zevenaar. Toch moet je niet met al te hoge verwachtingen gaan. Er is wel van alles, maar er springt weinig tussenuit. Veel standaard winkels dus en amper speciaalzaken.

Sfeer in de straat
Nee, echt sfeervol is de Marktstraat niet. Het is vooral redelijk doorsnee en veel winkels hebben schreeuwerige reclameuitingen en grote 'Op=op'-stickers op de deuren. „Het doet wat goedkoop aan. Ik heb ook niet het idee dat er veel moeite is gedaan om de straat op te leuken", zegt Van der Plas. „De pandjes zijn ook niet bijzonder, ik zie weinig authentieke elementen", vindt Van der Ven. Is er dan niks positiefs te melden over de sfeer? Zeker wel. Het plein waar de straat in uitmondt en waar ook de bioscoop is, oogt gezellig.

Zelfstandigen of ketens?
We zien meer ketens dan zelfstandige winkels. Denk aan een Blokker, Open32, Aktiesport en een Jeans Centre. „Jaren geleden waren er veel meer zelfstandige winkels, maar momenteel heb ik een van de weinige in deze straat. Het is jammer, tussen ondernemers onderling is ook niet zoveel contact meer", zegt Angelien Giesbers van Mae Mode.

Parkeren
Parkeren is niet zo duur. Voor 80 cent kunnen we onze auto een uurtje laten staan op het parkeerterrein vlakbij, bij het Musiater.

Drukte
Het is vrij druk. In elke winkel zien we wel klanten. Wat opvalt is dat er ook veel fietsers in de straat zijn.

Opvallend
De massale reclameuitingen bij veel winkels vallen flink op in het straatbeeld. Een straat verderop, in de Grietsestraat, is dit nog een stuk erger.

Hoogtepunt
Ondanks de weinig sfeervolle uitstraling, is er wel voor ieder wat wils. En de Markt, het plein waar de straat op uitkomt, maakt het eind van de straat nog wel gezellig. Vooral bij lekker weer kunnen we ons voorstellen dat het daar druk en sfeervol is.

Dieptepunt
Het vele gestunt met prijzen is natuurlijk handig voor de inwoners met een kleine portemonnee. Maar voor een fijne sfeer zorgt het niet.

Leukste winkel
Naast de vele ketenwinkels vinden we toch een paar leuke, aparte winkeltjes. Boekenwinkel Boek en Buro bijvoorbeeld. „Vooral vanwege het Latte & Letters leescafé. Daar kun je gezellig een kopje koffie drinken en wat lezen", zegt Van der Plas. Van der Vens favoriet is Stroopwafel Deluxe: een winkel met stroopwafels in alle soorten en maten. „Zo'n winkel valt op tussen alle ketens."

Mening consument
Ellen van de Voort (65): „De prijzen zijn hier over het algemeen niet al te hoog en je hebt veel keus. Meestal slaag ik daarom wel als ik ga winkelen. Jammer is wel dat er veel leeg staat. En de fietsers schieten vaak loeihard voorbij."

Eindoordeel jury
Het aanbod is dan wel divers, de Marktstraat scoort niet echt goed bij de jury. Het ontbreekt aan sfeer, de winkels zijn redelijk standaard en er staan panden leeg. Van der Ven: „Als je een dagje wilt shoppen en je woont niet in Zevenaar, zouden we hier niet gauw heen gaan."

Liemers