Volledig scherm
Het Callunaplein in Dieren. © Marc Pluim

Winkelserie: Winkelen in Dieren is geen succes

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: het Callunaplein in Dieren.

Variatie in winkels
Speciaal is het winkelaanbod op het Callunaplein niet. Het is nogal voorspelbaar en standaard met winkels als HEMA, Takko Fashion, Etos en Blokker. „En wat hebben ze trouwens veel snackbars en supermarkten hier. Ik denk dat je hier vooral komt om even een boodschap te doen in plaats van om eens goed te gaan shoppen. Ik denk ook niet dat er veel mensen van buitenaf zijn die speciaal naar het Callunaplein komen om te shoppen”, zegt Rozemarijn van der Ven.

Sfeer in de straat
Van de sfeer is de jury niet gecharmeerd. „Ik vind dat de straat een wat goedkope uitstraling heeft”, zegt Eline van der Plas. „Er zitten niet echt leuke, aparte winkeltjes waar ik echt een fijn gevoel van krijg. Het zijn bijna alleen maar wat mindere ketens.” De sfeer op het Callunaplein is dus duidelijk toe aan verbetering. Met meer terrasjes op het plein, groen in de straat, gevarieerdere winkeltjes en onderscheidende concepten zou de sfeer al een stuk beter zijn.

Zelfstandige winkels of ketens?
Het overgrote deel van de straat is gevuld met ketens. En dan hebben we het niet over exclusieve, hoogstaande kwaliteitsketens, maar juist over meer standaard ketens die je overal wel tegenkomt. Kruidvat, Zeeman en Blokker bijvoorbeeld. Een paar zelfstandige zaken heeft het Callunaplein wel. Zo is er een winkel gespecialiseerd in Scandinavisch woondesign, een bloemist en een juwelier.

Parkeren
Op het gebied van parkeren scoort het Callunaplein wel punten. Parkeren doen we gratis, heel dichtbij het plein. En er is meer dan voldoende plaats.

Drukte
Op het moment dat we op het Callunaplein komen, is het vooral druk met mensen die om hun dagelijkse boodschappen gaan. Bij de andere winkels is het redelijk rustig.

Opvallend
Er is de nodige leegstand op het plein. Jammer, want ook dit is niet heel bevorderlijk voor de sfeer.

Hoogtepunt
Het kunstwerk van de bronzen ijsberen is volgens de jury een hoogtepunt te noemen. „Het ziet er leuk uit. Een hoogtepuntje in een verder niet zo mooi winkelcentrum”, zegt Van der Ven.

Dieptepunt
Dat je hier vooral winkels hebt, waar je komt om praktische redenen. Om even de dagelijkse boodschappen te doen bijvoorbeeld. Er blinkt hier verder niets uit en het aanbod is niet uniek.

Leukste winkel
De wereldwinkel valt wel op tussen de rest van de winkels. „Ze hebben er spullen die op een duurzame manier zijn gemaakt, dat is altijd een pluspunt”, zegt Van der Ven. Van der Plas kiest voor de HEMA. „Het is een keten die je overal wel hebt, maar deze is vrij groot. En verder vind ik het aanbod gewoon niet leuk hier.”

Mening consument
Het is een beetje een dooie boel geworden op het Callunaplein, vindt de 79-jarige Rita (liever geen achternaam) uit het dorp. „Ze hadden hier vroeger veel maar winkels. Je had er van alles en overal had je ook wel persoonlijk contact met de winkeliers. Het is er wat dat betreft niet leuker op geworden”, vertelt ze. Toch blijft ze liever winkelen in haar eigen dorp dan dat ze naar Arnhem gaat. „Daar is het me te groot. Daar ben ik ook het mens niet voor."

Eindoordeel jury
Nee, een topscore gaat het Callunaplein in Dieren niet krijgen. Trendy winkels vinden we niet en ook de sfeer kan vele malen beter. Van der Ven: „Je boodschappen kun je hier prima halen, maar voor winkelen moet je hier niet zijn."

Arnhem e.o.