Volledig scherm
© afp
0
EINDE
1
  • Jan Bednarek 59'

Japan ontsnapt dankzij Fair Play-regel na verlies tegen Polen

Japan dacht het op halve kracht ook wel te kunnen tegen een al uitgeschakeld Polen. Het werd een vervreemdende middag in Volgograd voor de Aziaten, die ondanks een 0-1 nederlaag de achtste finale bereikten dankzij het Fair Play-klassement.

Nabeschouwing

Door Yorick Groeneweg

Discipline maakte het verschil vanmiddag in Groep H. Omdat Japan en Senegal de laatste groepswedstrijd allebei met 0-1 verloren en in de stand exact gelijk eindigen - vier punten, vier doelpunten voor, vier doelpunten tegen en onderling een 2-2 gelijkspel - gaven gele kaarten de doorslag. Senegal pakte er in totaal zes, Japan vier. Daardoor kwam Japan bijzonder goed weg.

Overhoop
Het begon nog zo overzichtelijk voor Japan, dat tegen het al uitgeschakelde Polen nog een punt nodig had om zeker te zijn van een plek in de achtste finale. Toch gooide Akira Nishino zijn elftal overhoop. De Japanse bondscoach wilde enkele vaste krachten sparen en voerde in het snikhete Volgograd maar liefst zes wijzigingen door ten opzichte van de vorige wedstrijd. Onder anderen Shinji Kagawa begon daardoor op de bank.

Eiji Kawashima mocht wél blijven staan. De 35-jarige keeper ging zowel in de gewonnen wedstrijd tegen Colombia als in het gelijkspel met Senegal opzichtig in de fout met zijn gegrabbel. Voor de wedstrijd had Kawashima ook al beterschap beloofd. ,,Ik ben de laatste keer geholpen door mijn teamgenoten, nu is het tijd dat ik de ploeg ga helpen.''

Dat deed hij, want tien minuten voor rust voorkwam hij met een briljante redding dat een kopbal van Kamil Grosicki in zijn geheel over de lijn zou gaan. Meer hoefde Kawashima ook niet te doen. Japan was ondanks de experimentele opstelling veel beter. De Polen, die in Rusland toch al zo tegenvielen, kwamen amper op de vijandelijke helft. Vedette Robert Lewandowski, afgelopen seizoen voor de derde keer topscorer van de Bundesliga, kon zo nauwelijks gevaarlijk worden.

Fair Play
Jan Bednarek bracht het duel na een uur eindelijk tot leven. Hij stond bij een lange vrije trap volledig vrij en liet Kawashima kansloos. Bij deze stand zou Japan uitgeschakeld zijn, ook omdat het bij Senegal en Colombia nog wel 0-0 stond.

Dat veranderde toen de Colombianen een kwartier voor tijd nog scoorden. Japan zou bij deze tussenstanden doorgaan en staakte het slotoffensief. Polen vond een overwinning met een doelpunt verschil ook wel best, waardoor Japan dankzij Fair Play tóch doorging naar de volgende ronde. Daarin wacht maandag in Rostov Engeland of België.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Yoshinori Muto wordt vervangen door Makoto Hasebe

Daar ontsnapt Japan! Kawashima redt geweldig op een ongelukkige inzet van zijn eigen verdediger Makino! Bij een 0-2 nederlaag is Japan tóch weer uitgeschakeld.

Rafal Kurzawa wordt vervangen door Slawomir Peszko

Piotr Zielinski wordt vervangen door Lukasz Teodorczyk

Ondertussen voor Japan goed nieuws: Colombia komt op voorsprong, waardoor Japan nu door zou gaan. Op basis van... de gele kaarten! Japan en Senegal hebben nu een doelsaldo van 4-4 en speelden het onderlinge duel met 2-2 gelijk. Senegal kreeg tot nu toe zes gele kaarten, Japan pakte vier gele prenten. Dat betekent dat naast Colombia ook Japan door zou zijn.

Wát een kans! Lewandowski krijgt de bal op een presenteerblaadje, maar schiet hoog over. Pech voor de goalgetter van Bayern München!

Gele kaart Tomoaki Makino

Takashi Usami wordt vervangen door Takashi Inui

GOAL! 0-1 Polen! Doelpunt Jan Bednarek
Daar is toch het doelpunt voor Polen! Uit een vrije trap van Kurzawa is Lewandowski de bliksemafleider, maar het is Bednarek die hard raak volleert. Mooie goal, Japan is (als het zo blijft) ineens uitgeschakeld.

Makino probeert het met een soort van omhaal, maar de Japanse verdediger werkt de bal naast. Japan hoeft niet, Polen kan niet, en dus is het bepaald geen aantrekkelijk schouwspel in Volgograd.

Volledig scherm
© afp

Daar grijpt Kawashima goed in! Een lage voorzet bereikt Zielinski nét niet, omdat de doelman uitstekend uit zijn doel komt en zich op de bal stort.

Shinji Okazaki wordt vervangen door Yuya Osako
Dat is vlug... De man van Leicester City heeft het even geprobeerd na de pauze, maar kan tóch niet verder.

Tweede helft begonnen
Geen goals in de eerste helft, krijgen we die na rust wél te zien?

Einde eerste helft
Het is rust, nog altijd geen doelpunten! Japan zal deze eindstand prima vinden, dan zijn ze door naar de achtste finale.

Goede redding Fabianski! Usami schiet hard, de goalie van Polen redt knap en heeft de bal in tweede instantie klemvast.

Zul je altijd zien: een kans voor Polen! Grosicki kopt, maar Kawashima kan schitterend redding brengen. Doelpunt? Nee, zegt de technologie: nét niet over de lijn.

Het is inmiddels alweer even geleden dat we een fatsoenlijke aanval en/of kans hebben gezien. En dat is goed nieuws voor Japan dat (we herhalen het nog maar een keertje) aan een punt genoeg heeft. Polen lijkt totaal niet bij machte om het de koploper moeilijk te gaan maken.

Volledig scherm
© afp

Het Japanse gevaar komt voorlopig vooral van buiten de zestien; nu schiet Sakai, maar wederom kan Fabianski simpel redding brengen.

Opnieuw Japan! Muto probeert het van buiten de zestien, maar stuit op keeper Fabianski.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
44%
56%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
5
7
Vrije trappen
8
12
Overtredingen
11
8
Buitenspel
1
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
2
2
Gered door de doelman
2
3
Schoten naast
3
5
Terug naar boven

Opstelling

4-4-2
4-5-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.