Volledig scherm
Roeslan Moerasjov (midden). © AP

Moerasjov verrast alle favorieten op 500 meter

Roeslan Moerasjov heeft verrassend goud gewonnen op de 500 meter bij de WK afstanden in Inzell. De Rus klopte alle topfavorieten, onder wie zijn landgenoot Pavel Koelizjnikov en de Noorse olympisch kampioen Havard Lorentzen.

Moerasjov zegevierde met een baanrecord: 34,22.  Lorentzen pakte wel het zilver  in 34,35 en het brons was voor de Rus Viktor Moesjtakov (34,43). Koelizjnikov haalde niet eens het podium. Hij werd slechts zevende (34,53). Ronald Mulder zette in de eerste rit een hoopgevende tijd neer: 34,50. Dat was echter niet genoeg voor zijn eerste WK-medaille. De Nederlandse kampioen op de 500 meter belandde op de zesde plaats in de eindstand.

Dai Dai Ntab reed de achtste tijd (34,55). De onttroonde titelhouder Jan Smeekens moest genoegen nemen met de tiende plaats (34,68). Hij was eerst elfde, maar schoof een plekje op door een diskwalificatie van de Japanner Tsubasa Hasegawa. Smeekens en Ntab behaalden dit wereldbekerseizoen ieder één keer brons op de 500 meter. Ronald Mulder haalde het podium niet.

Volledig scherm
Roeslan Moerasjov. © EPA

Lorentzen kon als olympisch kampioen op de 500 meter net niet pieken in Inzell. Hij presteerde het hele seizoen vrij teleurstellend, met onder meer de dertiende en elfde plaats bij de wereldbeker vorig weekeinde voor eigen publiek in Hamar. In Inzell viel hij de leidende tijd van Moerasjov vol overgave aan, maar kwam net tekort. In de laatste rit kon tweevoudig wereldkampioen Koelizjnikov de verwachtingen niet waarmaken. Hij was in Hamar nog twee keer de snelste op de 500 meter.

Moerasjov won dit seizoen niet één wereldbekerrace op de kortste afstand. De 26-jarige Rus veroverde zijn eerste grote individuele prijs in zijn loopbaan. Bij de vorige WK afstanden in Gangneung in 2017 pakte hij brons.

Volledig scherm
Ronald Mulder © BSR Agency

Overige sporten