Sablikova pakt tiende WK-goud op 5000 meter, zilver voor Visser

VIDEOMartina Sablikova heeft op magistrale wijze goud gewonnen op de 5000 meter bij de WK afstanden in Inzell (6.44,85). Het was de tiende gouden WK-medaille voor de Tsjechische op rij op de vijf kilometer. Esmee Visser, de olympisch kampioen van Pyeongchang, werd in een persoonlijk record knap tweede (6.46,14). Het brons ging naar de Russische Natalia Voronina (6.50,39).

Carien Kleibeuker (6.56,47) deed niet mee om de prijzen. De tweede Nederlandse lag de eerste drie kilometer prima op schema, maar leverde vervolgens in de laatste drie rondjes veel in. Ze werd vijfde. Ze kon haar afscheid van de WK afstanden niet opfleuren met haar haar tweede WK-medaille, na haar primeur in 2016 (zilver op de 5000 meter).

Visser beleefde vorig jaar haar grote doorbraak met de olympische titel op de 5000 meter. Eerder dit seizoen won ze ook al vier races op deze afstand: bij de wereldbekerkwalificatie, bij de wereldbeker in Polen, op de NK afstanden en vorige maand op de NK allround (6.47,47, toen ook een persoonlijk record).

In Inzell wist Visser zichzelf opnieuw te verbeteren. In grootse stijl vloog ze over de piste, met constante rondjes van circa 32 seconden. In de slotfase liepen haar tijden iets op, maar met 6.46,14 reed ze een toptijd. Daarmee was Visser ruim 4 seconden sneller dan het baanrecord van Sablikova uit 2011.

Volledig scherm
Esmee Visser. © AFP
Volledig scherm
Martina Sablikova. © AP

De titelverdedigster toonde in de beslissende rit echter haar speciale klasse. Met een keurig opgebouwde race sloeg ze in de slotronde hard toe.

Sablikova kwam dit seizoen laat op gang. Bij de wereldbeker in Polen kwam de oudgediende niet verder dan de vijfde plaats. Met haar overwinningen op de 3000 meter vorig weekeinde bij de wereldbeker in Hamar en donderdag bij de WK in Inzell toonde de Tsjechische stayer aan, dat ze net op tijd toch weer haar topvorm had gevonden.

Overige sporten