Thomas Krol.
Volledig scherm
Thomas Krol. © ANP

Wie komt wanneer in actie in Salt Lake City? Het programma van vandaag!

SpoorboekjeNa 2001 en 2007 is de Utah Olympic Oval van Salt Lake City voor de derde keer gastheer van de twintigste editie van de WK afstanden. Vier dagen lang jaagt de wereldtop op 1288 meter hoogte op the fastest ice on earth op nieuwe mondiale records. Wie zien we wanneer in actie? En wie zijn de grootste kanshebbers op het goud? Een spoorboekje.

Vandaag

Melissa Wijfje.
Volledig scherm
Melissa Wijfje. © BSR Agency

Start wedstrijden 20.30 uur (Nederlandse tijd)
• 1500 meter vrouwen
De zondag is de dag van de schaatsmijl, stiekem de mooiste afstand van allemaal. We beginnen met de vrouwen. Voor Nederland staan Joy Beune, Melissa Wijfje en Ireen Wüst aan de start. De laatste heeft 13 gouden, 14 zilveren en 1 bronzen medaille gewonnen bij de WK afstanden, maar een wereldrecord reed de Brabantse nog nooit. Haar droom vandaag: goud mét een wereldrecord op de 1500 meter. Dan moet Wüst sowieso de 1.49,84 van Miho Takagi uit de boeken rijden. Die tijd reed de Japanse vorig jaar maart in - uiteraard - Salt Lake City. Takagi is ook vandaag favoriet. Andere kapers op de kust zijn onder anderen Brittany Bowe, Ivanie Blondin, Jekaterina Shikhova, Melissa Wijfje en natuurlijk Wüst. 

• 1500 meter mannen (start rond 21.40 uur)
Na de vrouwen komen de mannen het ijs op voor hun 1500 meter. Met titelverdediger Thomas Krol en Kjeld Nuis (wereldkampioen van 2017) kan Oranje op twee paarden wedden voor het goud. Het duo concurreert met vooral Denis Joeskov om het hoogste treetje. Voor het podium komen onder anderen de Chinees Zhongyan Ning, Patrick Roest, Sverre Lunde Pedersen en Joey Mantia in aanmerking. 

• Mass-start vrouwen (start rond 22.25 uur)
Het WK wordt zondagavond laat afgesloten met de mass-start. Bij de vrouwen doet Oranje het met Melissa Wijfje en - vooral - Irene Schouten, die twee van de vijf mass-startwereldtitels voor zich opeiste. Ook vanavond is Schouten in het veld van 24 deelneemsters de topfavoriet met in haar kielzog Ivanie Blondin, Bo-Reum Kim en Nana Takagi. 

Bart Swings, Europees kampioen mass-start.
Volledig scherm
Bart Swings, Europees kampioen mass-start. © AP

• Mass-start mannen (start rond 22.50 uur
Bij de mannen moeten Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga voor eremetaal zorgen, maar in de strijd om de medailles is het ook hier dringen. Andere gegadigden zijn Joey Mantia, Europees kampioen Bart Swings, Jordan Belchos en  Andrea Giovannini.

De Olympic Oval van Salt Lake City.
Volledig scherm
De Olympic Oval van Salt Lake City. © internet