Volledig scherm
Ziekenhuis SKB in Winterswijk © Frans Nikkels

Winterswijk en Arnhem in top 5 beste ziekenhuizen

WINTERSWIJK/ ARNHEM - De beste ziekenhuizen in deze regio staan in Winterswijk en Arnhem. Dat blijkt uit de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. SKB Winterswijk  staat op de vierde plaats bij de streekziekenhuizen. Rijnstate Arnhem staat op de vijfde plaats bij de topklinische ziekenhuizen.

De Top 100 maakt voor het eerst onderscheid tussen streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. Het beste streekziekenhuis staat in Terneuzen, het beste topklinische ziekenhuis in Den Bosch. 

Het SKB Winterswijk scoort veel punten op de kwaliteit van de verpleging: een zeer hoog percentage patiënten wordt gecontroleerd op pijn na een operatie, bloedvergiftiging, ernstige verwardheid en ondervoeding, factoren die alle het herstel van een patiënt kunnen beïnvloeden.

Het Slingeland in Doetinchem, dat deel uitmaakt van dezelfde organisatie als het SKB, doet het redelijk met een vijftiende plaats bij de streekziekenhuizen. Op veel onderdelen scoort het nét iets slechter dan Winterswijk.

Verbetering

Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer haalt een verrassende negende plaats bij de streekziekenhuizen, nadat het vorig jaar nog in de onderste regionen te vinden was. Het rapporteert op veel vlakken veel betere cijfers. Ziekenhuis Rivierenland in Tiel noteert een 25e plaats, de Gelderse Vallei in Ede, dat vorig jaar onder verscherpt toezicht stond van de Inspectie staat in de achterhoede op een 35ste plaats. 

Topklinische kliniek

Rijnstate is het beste topklinische ziekenhuis in de regio. Ook dit ziekenhuis haalt veel punten door de kwaliteit van de verpleging en de controle op medicatie. Het ziekenhuis verricht voldoende oncologische operaties en heeft dus genoeg ervaring bij zowel blaas-, prostaat- als darmkankeroperaties. Behandelingen van borst- en eierstokkanker beginnen er tijdig en het ziekenhuis meldt ook geen schrikbarend hoge percentages complicaties na diverse oncologische operaties.

Het Canisius-Wilhelmina staat op plek 17 bij de topklinische ziekenhuizen. Het CWZ laat punten liggen bij de screening op ernstige bloedvergiftiging. Ook vindt bij weinig kinderen bij ontslag een goede medicatieoverdracht plaats. 

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten.

Volledig scherm
Rijnstate Arnhem © Marina Popova
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek