Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

EK voor honden die parcours afleggen in Arnhem ligt stil vanwege hitte

ARNHEM - Het Europees Kampioenschap hondenbehendigheid op sportcomplex Papendal in Arnhem is donderdagochtend stilgelegd vanwege de hitte. Het is momenteel veel te warm om met honden een hindernissenparcours af te leggen, legt Gabri Kolster van de organisatie uit. ,,De gezondheid van de honden staat uiteraard voorop.”

Het is voor de tweede keer dat het European Open Agility, zoals het EK heet, in Nederland wordt gehouden. Bij het kampioenschap moeten honden zo snel mogelijk een parcours afleggen, dat bestaat uit verschillende hindernissen. De honden worden daarbij beoordeeld op snelheid, gehoorzaamheid en alertheid. 

Ruim 700 deelnemers uit 43 landen doen mee aan het evenement. ,,Gelukkig hebben de baasjes er alle begrip voor. Het gaat om het welzijn van de dieren; dat is het belangrijkst. Honden hebben van zichzelf al een hogere lichaamstemperatuur. Die hebben het al sneller warm, waardoor het niet verantwoord is met deze snikhete temperaturen hieraan mee te doen”, zegt Kolster. 

Parcours ingekort

Vanwege de hitte wordt er voorlopig nog wel een aangepast programma gehouden. Tot half 10 in de ochtend gingen de wedstrijden door. Plan is dat de honden vanavond na 19.00 ook weer aan de slag gaan. 

Ook voor vrijdag staat een aangepast programma met wedstrijden in de vroege morgen en 's avonds op de planning. Kolster: ,,Het parcours is ingekort en de wedstrijden duren korter. Het aangepaste programma gaat overigens alleen door als het weer het toelaat. Is de warmte vanavond nog te extreem, dan gaat het niet door.” 

De finales van het evenement staan voor dit weekend gepland. Dan zijn minder extreme temperaturen verwacht. ,,We verwachten dat de wedstrijden dan wel door gaan.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.