Negen gouden tips voor de Zwarte Cross

video'sLICHTENVOORDE - Bijna 2.000 artiesten verdeeld over 33 podia staan dit jaar op de Zwarte Cross. Van muziek tot theater en workshop. Wat mag je zeker niet missen? Elke dag drie gouden tips.

Vrijdag

Volledig scherm
Bas Nijhuis. © Foto: SCS/Sander Chamid

1. Bas Nijhuis en Eddy van der Ley

Deze Tukkers geven een 'unieke kijk in het leven van een toparbiter'. Bas Nijhuis vertelt vol Twentse humor hoe het is om al die voetballende sterren in toom te houden met een fluitje, bevraagd door Van der Ley. 'Ook interessant voor niet-voetballiefhebbers', belooft de organisatie.

Hoe laat en waar: 11.30 uur en 15.15 uur, Theatertent.

Volledig scherm
Een eerder optreden van Volbeat in Eindhoven. © Janneke Hobo

2. Volbeat

Natuurlijk Volbeat. Niet verrassend, wel de hoofdact. Ook nog eens als gierende afsluiter van de vrijdag, vanaf 23.15 uur op het Hoofdpodium. Op het veld daarvoor is plek voor 40.000 man, maar de vraag is of dat genoeg is voor een band van dit formaat. Een half uur na middernacht is het afgelopen, kunnen de doppen uit en het nagenieten beginnen.

Hoe laat en waar: 23.15 uur, Hoofdpodium.

3. Ensemble National de Reggae

Een reggaeband die eruit ziet als een fanfare maar dat niet is. Blazers en een trommelaar werken samen met een bassist en zanger om de meest fijne en relaxte reggae op het podium te brengen. Soms stappen ze er zelfs af om tússen het publiek te gaan spelen. Een gegarandeerde spetterende show van deze vrolijke Fransen.

Hoe laat en waar: 16.00 uur, Reggaeweide.

Zaterdag

Volledig scherm
De Race del Rio, één van de nieuwe klassen op de Zwarte Cross, wordt hier aangeprezen door Tante Rikie. © PR

1. Race del Rio

De Parada del Power op het zand van De Schans, deze nieuwste klasse op de crossbaan. Uitbundig uitgedoste wagens, in de stijl van het Braziliaanse carnaval, rijden zaterdag voor de tweede keer over de baan na de primeur vrijdagmiddag. Zondag wordt deze kleurrijke, exotische optocht voor de derde en laatste keer verreden.

Hoe laat en waar: 13.10 uur, Crossbaan

2. Extince

Ook nieuw op de Zwarte Cross: een hiphoppodium. En daar mag de godfather van de nederhop Extince natuurlijk niet ontbreken. Hij komt weliswaar slechts een half uurtje, maar deze oudgediende zal elke minuut vol benutten om het veld te doen deinzen. Spraakwater genoeg na deze show, zoveel is zeker.

Hoe laat en waar: 20.15 uur, The Noaberhood

3. Arie Koomen

Deze cabaretier is voor velen één van de grappigste mannen van Nederland. Was jaren de helft van het duo Arie & Silvester en één van de sterren in de populaire improvisatiehumorshow De Lama's. Wat hij op de Zwarte Cross komt doen, is nog volledig onduidelijk, maar zo'n verrassing maakt een tocht naar de Theatertent des te leuker.

Hoe laat en waar: 20.15 en 22.45 uur, Theatertent

Volledig scherm
Arie Koomen. © PR

Zondag

1. Frontflip op de crossmotor

Spectaculair, levensgevaarlijk, uniek. Zo wordt de frontflip omschreven die driemaal daags in stuntarena Ground Hero is te zien. De Tsjechische motorcrosser Frantisek Maca is de hals die 'm waagt. Link en lastig, is de algemene opvatting in de crosswereld, maar Maca doet het gewoon.

Hoe laat en waar: 12.45, 17.30 en 19.30 uur, Ground Hero

2. Varkentje Rund

In één van de kleinste tenten op het terrein (plek voor 70 mensen) laat Michiel Hoving zien hoe hij zijn van Het Klokhuis bekende, succesvolle animatiefilmpjes over Varkentje Rund maakt. Alleen, want het verhaal bedenken, tekenen, stemmen inspreken en monteren doet Hoving allemaal zelf. Nu dus live, twee keer zelfs.

Hoe laat en waar: 11.15 en 13.15 uur, Theatro Obscura

Volledig scherm
Paul Elstak. © Milan Rinck

3. 90's Party in de Megatent

Net als vorig jaar eindigt de Zwarte Cross in de Megatent knallend met een dampende 90's Party, vol foute hits uit het laatste decennium van de vorige eeuw. On stage: Paul Elstak, Mental Theo en 2 Brothers on the 4th Floor. Deze nineties-helden persen zondagavond nog één keer alle beats naar buiten voor een onvergetelijke afsluiter.

Hoe laat en waar: 21.00 uur, Megatent

Zit er niets voor je tussen, dan is er nog veel meer te zien en doen. Kijk voor het volledige programma per dag op zwartecross.nl/programma-blok

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.