columns Carel Oomes
-
column aan de markt1
De kastelein werd even brouwer: een hele uitdaging
Ik ben nu bijna veertig jaar actief in de bierwereld, maar wat ik nog nooit heb gedaan is een eigen bier ontwikkelen. Wel hebben we lang geleden een bier op eigen naam gehad: Vlaamsche Reus Blond. -
PREMIUMColumn Aan de Markt
Zeg nou zelf, een gelukzalig gevoel is toch je van het?
Een jonge vrouw van begin twintig stapt de coupé binnen en nestelt zich uitgebreid naast mij. Haar jas gaat uit en al spiegelend in een ruit wordt haar vestje zodanig gedrapeerd dat ik denk: ‘Dat kan zo nóóit lekker zitten’. -
column aan de markt1
Mijn rug en voeten weten wel beter
Bijna is dit jaar ten einde en wordt er door velen weer druk gemijmerd over ouder worden. Zo ook bij ons aan de bar. Ik moest een bierglas helemaal van de onderste plank pakken en het stond zelfs helemaal achteraan geparkeerd. -
column aan de markt1
Sint of Santa: ik houd van december
Waar moet je het als columnist in deze tijd over hebben als je geen verstand hebt van voetbal en weinig meer met Sint aankunt? Ik ga het niét over voetbal hebben. Dat doet die ‘Infantiele’ baas van de FIFA uiteindelijk ook amper. -
column aan de markt
Gesprekken over kippenpoten en andere zaken
De gesprekken aan de bar gingen vroeger nogal eens over helemaal niets en uren kon er geboomd worden over totaal onbelangrijke zaken als het perfecte gewicht van kippenpoten. Ter plekke werden nieuwe uitvindingen gedaan en op de vraag hoe je koeien op de Noordpool melk kon laten geven kwam een antwoord...
-
column aan de markt
Maak er een ouderwetse winter van: samen gezellig binnen
Ik moet bekennen dat ik bij warmte toch veel beter gedij dan bij de temperaturen die ons de komende tijd weer te wachten staan. Maar zoals ieder jaar komt niemand onder de wisseling der jaargetijden uit en dus wordt het weer aanpassen wat de klok slaat. -
PREMIUMcolumn aan de markt
Verliefd op een achtergebleven spijkerjasje
Als ik ergens totaal geen verstand van heb dan is dat wel kleding en mode. Had ik vroeger een broek nodig, dan ging ik doelgericht te werk. Ik stapte zo’n ‘klerewinkel’ in en kocht de eerste de beste broek die goed zat. -
column aan de markt
Een historisch biertje
Het is vakantietijd en velen gaan er even tussenuit. Maar wat hen trekt? Ik zou het niet weten. Voor de zon hoeven we niet meer weg, die schijnt hier ook uitbundig maar is gelukkig wel draaglijk. -
PREMIUM
De horeca als afvoerput voor Franse problemen
Ik wil mezelf niet als asociaal bestempelen, noch heb ik het idee dat ik discrimineer. In de loop van de jaren ben ik, geleid door bijna veertig jaar ervaring, wel voorzichtiger geworden.
-
column aan de markt
Blijkbaar is een huisbezoek voor deze ekster de gewoonste zaak van de wereld
Als voormalig bioloog ben ik in 1984 de horeca ingestapt. Daarmee begon ik een heel ander vak en werd ik van bioloog plotsklaps bieroloog. Dat klinkt bijna hetzelfde en scheelt slechts twee letters. -
column aan de markt
Even een slowdown in ons leefpatroon
Het afgelopen weekend waren toch echt een paar verwendagen. Het Paasweer, met een uitloper naar de rest van de week, heeft zich van haar beste kant laten zien. -
column
Een goed gevoel bij een ‘doordeweekse’ zondag
Zondagmiddag kwart voor twee. Voordat ik het café open, gooi ik nog even de lege flessen van de voorgaande avond in de glasbak. Op mijn weg terug komt er een jonge vrouw van rond de twintig aangewaggeld. Ze heeft sloffen aan haar voeten, vieze knieën en draagt een korte nachtjapon met daar overheen een ruime trui. -
column
Een avond zonder pils in de eerste week
Je kunt met een gerust hart stellen dat februari onstuimig is verlopen. Van bijna nul mogelijkheden tot een volledige opening van het café was voor ons een kleine aardverschuiving, mede omdat we zoals velen kampen met een personeelsgebrek. -
PREMIUMAan de Markt
Hij trakteerde steevast op een appel of een rolletje Rang
Januari is altijd zo’n maand om eens lekker te mijmeren over het verleden. Op de eerste van deze maand bestond ons café 38 jaar en heb ik wat dat betreft, stof genoeg. De allereerste maanden waren rustig en kon ik gaan bouwen aan een eigen stijl van werken, het aantrekken van gasten en het samenstellen van een pakket speciaalbieren.