Alle artikelen uit het dossier "Donders Wonders"
-
Bang voor naalden? Dit spelletje helpt je van je angst af
Sommige mensen vinden vaccinaties eng, terwijl anderen niet zozeer bang zijn voor vaccins als wel voor de injectie zelf. Wat is naaldenfobie en hoe kom je er vanaf?
-
Hoe de schaaklessen van The Queen’s Gambit onze hersenen kraken
Schaken wordt gezien als hét spel voor intellectuelen. Het vergt logica en strategie. Wat heeft je brein te maken met hoe de pionnen over je schaakbord bewegen?
-
Drink, drank, drunk: een glaasje champagne kan je helpen om beter Engels te spreken
Het is bijna 2021 en veel mensen vieren het begin van dit nieuwe jaar waarschijnlijk met een glaasje champagne. Hoewel alcohol er vooral om bekend staat allerlei cognitieve functies te verminderen, lijkt het drinken van een glaasje champagne je vermogen om een tweede taal te spreken niet te verslechteren, of soms zelfs juist te verbeteren. Hoe zit dat?
-
Op de vuist voor Trump: waarom onze manier van denken polarisatie in de hand werkt
Wat kan psychologie ons vertellen over waarom mensen er rigide, gepolariseerde overtuigingen op na houden?
-
En daarom bieden ogen op een koeienkont bescherming
Recent onderzoek laat zien dat het schilderen van ogen op een koeienkont hen beschermt tegen roofdieren. Waarom is dat zo, en wat is er überhaupt uniek aan ogen in communicatie?
-
Waarom hebben sommige mensen totaal geen ritmegevoel?
Heb je een goed gevoel voor ritme? Ben je een beetje muzikaal? Dat is niet voor iedereen zo. Ongeveer 5 prcent van de mensen heeft een vorm van doofheid die alleen te maken heeft met muziek: amusie.
-
Denk je dat jij kan multitasken? Eigenlijk doe je iets heel anders
NIJMEGEN - De wetenschap laat zien dat de term ‘multitasken’ niet altijd het beste woord is om te omschrijven hoe iemand meerdere dingen tegelijkertijd doet. Waarom is dat zo, en welke alternatieve woorden kunnen we wel gebruiken?
-
‘Hoe kan ik racistisch zijn terwijl ik een goed mens ben?’
Sinds mei hebben de protesten rond de Black lives matter-beweging ons gedwongen in de spiegel te kijken en onszelf deze vraag te stellen. Discussies tussen vrienden, in het nieuws en op sociale media hebben ons laten zien dat we racisme niet langer kunnen negeren of stilzwijgend in stand houden. Dit onderzoeken van jezelf en onze samenleving voelt ongemakkelijk en vereist een open geest en eerlijke zelfreflectie.
-
Hoe de IQ-score racisme in de hand werkt
Intelligentie is een van de meest onderzochte aspecten van de menselijke cognitie. Het lijkt er echter op dat het IQ – het intelligentiequotiënt – geen goede maat voor intelligentie is. Sterker nog, de manier waarop IQ wordt bepaald en gebruikt werkt racisme in de hand, ook in de wetenschap.
-
Dit is waarom het niet klopt dat 93 procent van alle communicatie non-verbaal is
Heb je ooit gehoord van de bewering dat 93 procent van alle communicatie non-verbaal is? Volgens deze vaak herhaalde bewering bestaat 55 procent van communicatie uit gezichtsuitdrukkingen, 38 procent uit stemtoon, en is spreektaal slechts goed voor 7 procent van de boodschap. Hoewel non-verbale communicatie natuurlijk belangrijk is, kloppen deze cijfers helemaal niet. Wat is er mis mee? En waar komen ze vandaan?