Volledig scherm
Van links naar rechts Baraka, Yanniek en Koros. © Colette Beckers

250 man op festival Mukelenzu, opbrengst 6.500 euro

AFFERDEN - Benefietfestival Mukelenzu in Afferden heeft zaterdag zo'n 6.500 euro opgeleverd voor de gelijknamige stichting. De opbrengst, waar de stortingen op de rekening van de stichting bij op zijn geteld, is bestemd voor het dorp Mukelenzu in Kenia, op 170 kilometer van de hoofdstad Nairobi. 

Het geld is bedoeld voor de aanschaf van gereedschap en bouwmaterialen voor een winkeltje en een werkplaats, die volgend jaar in het dorp worden gebouwd. Eerder werd de plaatselijke basisschool al van onderwijsmaterialen en zonnepanelen voorzien. 

Jesse (9) en Yanniek (11) van Scherpenzeel zijn beiden geadopteerd en wonen in Afferden. Jesse werd geboren in Kenia, Yanniek in Ethiopië. Het festival vond zaterdag plaats in de achtertuin van hun ouders aan de Pas in Afferden. ,,Best speciaal ja, in onze eigen tuin'', zegt Yanniek van Scherpenzeel. 

Samen met zijn vrienden Koros van den Bemt (10) en Baraka Vrijdag (11), beiden geboren in Kenia en geadopteerd door leden van de stichting, gaf hij rondleidingen door zijn tuin annex festivallocatie. Bezoekers konden er onder meer djembé leren spelen en een hapje eten, bereid in een traditionele Keniaanse pan. Op het grote podium, waar verschillende mensen tijdens het festival optraden, rapte Yanniek drie nummers. 

De jongens vinden het maar wat bijzonder dat ze met het festival geld op hebben kunnen halen voor het dorp Mukelenzu. Yanniek en Koros zijn er al eens geweest, samen met hun ouders. Yanniek: ,,Het dorp ligt in the middle of nowhere, je komt er via een hobbelweg. Als je daar komt, wordt je heel leuk begroet, dan gaan ze allemaal dansen. Misschien wonen er 100 mensen. Hoeveel kinderen er naar de basisschool gaan weet ik niet precies, maar ze komen uit het hele gebied. Ze lopen ernaartoe, van kilometers ver.'' 

De stichting zorgde eerder al voor petjes, boeken en schooluniformen. ,,Het geld van het festival is bedoeld om een winkeltje en een werkplaats te bouwen'', zegt Yanniek. ,,Het is daar namelijk heel moeilijk om een baan te krijgen en er is ook geen opleiding. En het is dan de bedoeling dat ze straks in het dorp blijven, en niet naar de grote stad gaan. Want anders heb je niks meer in Mukelenzu.'' 

Meer informatie  over de stichting op mukelenzu.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal