Volledig scherm
© anp

Aantal boerderijen in Land van Maas en Waal in 16 jaar gehalveerd

BEUNINGEN/DRUTEN - Tussen de millenniumwisseling en dit jaar is het aantal boerenbedrijven in het Land van Maas en Waal nagenoeg gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Beuningen verdwenen zelfs zes van de tien boerenbedrijven: er zijn er nu nog 67, verdeeld over álle sectoren (veeteelt, akkerbouw, tuinbouw (volle grond, champignon-, bollen- en witlofteelt én kassen). In 2000 werden er nog 159 geturfd.

In haar eentje telt de gemeente West Maas en Waal nu nog meer boerenbedrijven (177) dan Druten (87) en Beuningen (67) samen.

Varkenshouders
West Maas en Waal heeft ook dik de helft meer boerenbedrijven dan de gemeente Wijchen (117). Toch verdween ook in die gemeente de helft van de ondernemingen in de agrarische sector. Schaalvergroting speelt een rol in de agrarische sector. Met name in de varkenshouderij is een enorme toename van het aantal dieren per bedrijf te zien. Telden de vier gemeenten in 2000 nog 124 varkensbedrijven, nu zijn dat er 47. Oftewel: in 2000 knorden er 837 varkens per boerderij, in 2016 zijn dat er gemiddeld 3.771, een verviervoudiging.

Toename
Opvallend is dat er in West Maas en Waal veel meer varkens zijn bijgekomen. Telt Beuningen nog slechts goed een kwart van de aantallen varkens van 2000, in West Maas en Waal zijn er juist bijna drie keer meer.

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van dinsdag 15 november, edities Maas en Waal of Wijchen/Beuningen, of bekijk de e-paper.

Maas en Waal