Volledig scherm
Ben Driessen 9l) en Jos Hermans. © Eveline van Elk

Afferden neemt afscheid van kerk Sint Victor en Gezellen

AFFERDEN - Kerkgangers nemen zaterdag afscheid van de Sint Victor en Gezellen-kerk in Afferden.

Zaterdag is de afscheidsmis. De sluiting van de 125 jaar oude kerk is onvermijdelijk, zeggen pastoor Jos Hermans en Ben Driessen, bestuurslid van de Parochie H. Franciscus en H. Clara. De kosten om het gebouw goed te onderhouden zijn te hoog geworden nu er steeds minder geld binnenkomt.

Teruggang
„Er is een teruggang in kerkbezoek", weet Driessen. „Kwamen er 25 jaar geleden nog iedere zondag 300 gelovigen naar de kerk, nu zitten er bij de vieringen nog maar zo'n 35 tot 40. En de inkomsten worden minder. Het subsidiebeleid van Druten is bijvoorbeeld veranderd, de subsidie gaat tegenwoordig naar industrieel erfgoed in plaats van religieus erfgoed."

Onderhoud
Het onderhoud was al jaren een probleem. Een paar jaar geleden ging bijvoorbeeld de cv-installatie in het kerkgebouw ook nog stuk. Vervanging bleek te duur.

Meerdere kerken dicht
De beslissing om de kerk te sluiten is al jaren bekend. En het is niet de enige kerk van de Parochie H. Franciscus en H. Clara, ontstaan bij een fusie in 2013. Ook de kerkgebouwen van Deest, Puiflijk en Horssen gaan dicht. De eerste twee - net als die van Afferden - officieel per 1 januari 2017, die van Horssen in 2019. Alleen de H.H. Ewaldenkerk in Druten blijft open.

De afscheidsviering begint zaterdag om 19.00 uur.

Een uitgebreid verhaal over de sluiting van de kerk in de Gelderlander van vrijdag 7 oktober, editie Maas en Waal, of in de e-paper.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Extra controles in Deest na zoveelste bekladding - is voetbalconflict de oorzaak?
    update

    Extra controles in Deest na zoveelste bekladding - is voetbalcon­flict de oorzaak?

    DEEST - De politie voert de komende tijd extra controles uit in Deest, in de hoop een einde te maken aan de reeks vernielingen, onder meer bij voetbalclub DSC'33. Woensdagavond werden voor de tiende keer in een jaar tijd borden beklad in het dorp. Inwoners zeggen te weten wie de dader is. Alleen het bewijs ontbreekt. De vermeende dader spreekt echter tegen dat hij er iets mee te maken heeft en is de beschuldigingen zat.

Maas en Waal