Het huis waar Festim Lato woonde.
Volledig scherm
Het huis waar Festim Lato woonde. © Koen Verheijden

Afferden wil weten wat Lato in ‘hun dorp’ deed

AFFERDEN - Wat heeft zich in de woning aan de Kerkdam in Afferden, waar de vermoorde Festim Lato woonde, afgespeeld? De kwestie houdt de ‘dorpsgenoten’ bezig. Dorpslijst Afferden stelt er nu vragen over aan burgemeester en wethouders. ,,Dat zijn we verplicht aan onze achterban.”

In het witte vrijstaande huis aan de Kerkdam in Afferden, net buiten het dorp, woonde sinds een jaar of drie Festim Lato.

Hij was zelfbenoemd president van de republiek Chameria en zou ook een privéleger hebben gehad. De meeste dorpsgenoten zagen de drie vlaggen (Amerikaanse, Nederlandse en de vlag van Chameria) weleens hangen bij de woning, maar wisten er verder niets vanaf. 

Geen echte onrust

Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood..
Volledig scherm
Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood.. © Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

Pas na het nieuws over zijn dood, enkele weken geleden, hoorden ze erover. ,,Voor onrust heeft het niet echt gezorgd. Je schrikt even: van wat is er in ons dorp gebeurd? Je denkt op zo’n moment ook: wat staat ons nog te wachten?”, zegt Marinka Faassen, naast inwoner, raadslid van Dorpslijst Afferden.

Deze politieke partij stelde eerder, ‘in de tijd dat Luciën van Riswijk nog burgemeester van Druten was’, er al eens vragen over. ,,Het huis viel ons op. We vonden het er anders, onverzorgder, uitzien. Van de gemeente kregen we te horen dat de woning al in de gaten werd gehouden”, zegt Faassen. 

Te veel bewoners

Ook trad de gemeente begin 2018 al eens op, omdat er te veel mensen in de woning zouden wonen. Bij een volgende controle, aldus een gemeentewoordvoerder, bleek Lato zich aan de regels te houden.

Wie de bewoner van het huis aan de Kerkdam was, wist Faassen tot voor kort zelf ook niet. ,,We dachten het om iemand van de ambassade ging.” 

Opheldering

11-08-2017
Portret van Festim Lato president van Chameria
Volledig scherm
11-08-2017 Portret van Festim Lato president van Chameria © www.republicofchameria.org

Om erachter te komen wat er allemaal gebeurd is, vraagt ze samen met partij- en dorpsgenoot John Reijers om opheldering. Ze hopen dat burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld hen tijdens de eerst volgende raadsvergadering, eind september, ‘volledig’ wil bijpraten. Ook over de rol van de gemeente in zo’n situatie en welke lessen er geleerd zijn voor de toekomst.

Daarnaast willen ze op korte termijn al het een en ander van de burgemeester en wethouders weten. Onder meer of de woning momenteel wordt verhuurd, maar ook waar de overige bewoners van het huis, zoals de Kosovaarse militairen, en de wapens zijn gebleven? 

Leger

Deze vragen stelt de partij na aanleiding van het artikel in De Telegraaf van vrijdag, waarin stond dat de woning van Lato eerder op een militaire kazerne dan op een huis leek. De kinderen van Lato bestrijden dat: hun vader had een ‘leger’, maar er werden volgens hen in Afferden, geen soldaten getraind om voor hun land te vechten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal