Volledig scherm
Kinderen zijn blij met de hulp. © privéfoto

Afferden zet zich in voor Mukelenzu

AFFERDEN – De reis naar Kenia leverde hen niet alleen hun jongste zoon Jesse op, maar ook de stichting Mukulenzu. Daar zet het gezin Van Scherpenzeel uit Afferden zich inmiddels met veel dorpsgenoten voor in. Komende zaterdag is er een benefietfestival en volgend jaar gaan ze met een groep naar Mukelenzu toe om daar jongeren op te leiden.

Habari, rafiki? Ofwel in het Nederlands: hoe gaat het, vriend? Met deze woorden ontvangen de inwoners van Mukelenzu Marco van Scherpenzeel als hij met zijn gezin op bezoek komt. Daarbij hebben ze dan vaak een grote glimlach op het gezicht. Ze blijven optimistisch, ondanks dat het leven voor hen niet altijd even makkelijk is. Sinds een jaar of zes helpt de Nederlandse stichting Mukelenzu de Kenianen, om het toch iets fijner te maken.

In 2012 was het gezin Van Scherpenzeel voor de adoptie van hun tweede zoon Jesse in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. ,,Zo’n procedure duurt maanden, in die tijd moet je in het land van je adoptiekind wonen”, zegt Van Scherpenzeel. ,,Je leert dan andere mensen uit Nederland kennen die in hetzelfde schuitje zitten.” Zoals het Eindhovense stel Coen en Maaike. Via hen kwam de familie Van Scherpenzeel in Mukelenzu terecht, op 170 kilometer van Nairobi. 

'Er moest iets gebeuren'

Volledig scherm
Julius Kitonga. © privéfoto

,,Het begon allemaal met een autorit die Coen maakte. Onderweg ontmoette hij Julius Kitonga. Ik wil iets voor jou doen, zei Coen op een gegeven moment tegen hem, omdat jij de eerste Keniaan bent die niets van mij heeft gevraagd. Julius hoefde zelf niets. Hij wist wel iets anders: of Coen iets voor zijn geboortedorp kon betekenen.”

Zo kwamen Coen en Maaike later in Mukelenzu terecht, een dorpje dat slecht bereikbaar is via een kilometerslang hobbelig zandpad en beperkte toegang heeft tot elektriciteit of stromend water. Dat er iets moest gebeuren, vonden niet alleen zij maar ook de andere Nederlandse adoptiestellen. 

Dat was het begin van de stichting Mukelenzu, die de afgelopen jaren al het een en ander voor elkaar kreeg. Van Scherpenzeel: ,,Zo heeft de basisschool nu leerboeken en andere onderwijsmaterialen (zie foto's onderaan dit artikel). Ook is er met de inwoners gewerkt aan het maken van houten schoolbanken, cementen vloeren, en ramen en deuren in de klaslokalen. De leerlingen zijn allemaal in een nieuw schooluniform gestoken. Die kleding hebben we laten maken door plaatselijke kleermakers.”

Een opleiding

Volledig scherm
Blije kinderen bij de houten schoolbankjes. © privéfoto

Nu het schooltje draait, is het volgens de stichting tijd voor de volgende stap: de schoolverlaters. Om hen op te leiden, gaat het gezin Van Scherpenzeel in de zomer van 2019 met een stuk of tien inwoners van Afferden weer naar Mukelenzu. ,,Een paar vaklieden uit Afferden leren ze onder meer lassen en timmeren, om zo op te leiden tot zelfstandig ondernemers. Zodat ze na hun schooltijd niet meer naar de grote stad hoeven voor werk maar in Mukelenzu blijven wonen”, zegt Netje de Krijger uit Afferden, die zelf ook meegaat. 

Tijdens het leerproject werken de jongeren samen met de inwoners van Afferden aan de bouw van een werkplaats en winkeltje, die Julius dan gaat runnen. ,,Omdat we er maar een week blijven, hebben we afgesproken dat de inwoners nu al beginnen met het grove werk. Zoals het metselen van de muren. De rest maken we dan volgend jaar af”, zegt Van Scherpenzeel. Hij krijgt al geregeld foto’s van hoe het ervoor staat. ,,Het gaat goed. Ze kunnen volgens mij niet wachten tot we komen.” 

Festival

Om geld in te zamelen voor het gereedschap en andere materialen voor Mukelenzu, houden inwoners van Afferden zaterdag het Mukelenzu Festival. Vanaf 16 uur zijn er bij de Pas 4 in Afferden verschillende muziekoptredens, activiteiten voor kinderen en allerlei zelfgemaakte lekkernijen.

Tijdens het festival treden verschillende muzikanten op. Zoals Donkey Tonk, een vintage dj-installatie bestaande uit ezel met huifkar, die dit jaar nog op de Zwarte Cross stond. Verder zorgen VPS KeK, Lemongrass en het drietal Birgit, Kim en Wim voor muziek. Ook staat er een djembé rhythm sectie op het programma. Nard van Dinteren en friends sluiten het festival af met een juboxavond.

Voor de kinderen is er onder meer een modderkeuken en djembé workshop. Tevens kunnen ze geschminkt worden.

De entree is 5 euro. De gehele opbrengst gaat naar Mukelenzu, waarvan ook beelden te zien zijn op het festival.

Volledig scherm
De kinderen uit Mukelenzu. © privéfoto
Volledig scherm
Bewoners van Mukelenzu hebben weer nieuwe spullen gekregen. © privéfoto
Volledig scherm
Kinderen zijn blij. © privéfoto
Volledig scherm
Een bordje in Mukelenzu waarop de school uit Afferden en Eindhoven vermeld staan. © privéfoto
Volledig scherm
Bewoners van Mukelenzu. © privéfoto
Volledig scherm
Bewoners zitten in de schoolbanken. © privéfoto
Volledig scherm
Kinderen zijn blij met de hulp. © privéfoto
Volledig scherm
Op de schoolbanken hebben ze holland geschreven. © privéfoto
Volledig scherm
Bewoners in de schoolbanken. © privéfoto
Volledig scherm
Leden van de stichting hebben weer nieuwe spullen meegenomen naar Mukelenzu. © privéfoto
Volledig scherm
Marco van Scherpenzeel deelt spullen uit. © privéfoto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal