Volledig scherm
Natalie van der Aa, theatermanager bij Agora Theater Druten met het nieuwe programma. © Eveline Van Elk

Agora Theater Druten: grote namen en regionale voorstelling in nieuw seizoen

DRUTEN - Guido Weijers, Eva Crutzen, Karin Bloemen, Harry Sacksioni, Veldhuis & Kemper en Roué Verveer. Aan grote namen is geen gebrek in het nieuwe seizoen van het Agora Theater. En ook de regio spreekt met voorstellingen als Grote Werken een woordje mee. 

Het bonte programma van het theater in Druten is dit keer samengesteld door twee vrouwen. Programmeur Lenie Ratelband had vijftig acts geboekt. Haar opvolgster Natalie van der Aa heeft er na 1 januari vijftien aan toegevoegd. Het aantal voorstellingen is gelijk aan vorig seizoen.

Nieuw ticketsysteem

Volledig scherm
Steven Brunswijk komt naar het Agora Theater. © Jimmy James
Volledig scherm
Eva Crutzen speelt in het Agora Theater. © Anne van Zantwijk

Er is evenwel een aantal zaken veranderd. ,,We hebben een nieuw ticketsysteem waardoor mensen zelf hun stoel kunnen kiezen. Voorheen hadden we dat iedereen op de avond zelf een plek kon uitzoeken. Dat zorgde er voor dat er twintig minuten voor aanvang een enorme rij voor de deur stond. We werken nu ook met e-tickets.

En de theatergids heeft een restyling qua formaat en lay out gehad en wordt op elk adres in de gemeenten Druten en West Maas en Waal bezorgd. In plaats van 5.000 die in voorgaande jaren vooral bestemd waren voor abonnementhouders, hebben we 20.000 brochures verspreid”, stelt de 23-jarige Van der Aa uit Wamel.

 De waarschijnlijk jongste theater-programmeur in Nederland is één brok enthousiasme. ,,Ik ben echt onwijs blij met hoe het is gegaan in de afgelopen maanden en wat voor theaterboekje hier ligt. Het is echt een soort van kindje geworden.”

In het gevarieerde programma heeft Van der Aa accenten aangebracht. ,,Zo heb ik voor de ouderen zangeres Thérèse Steinmetz binnengehaald en voor de jongeren en dertigers RUMAG., het grootste online social media-platform van Nederland. RUMAG. is heel erg populair om grappige en grove uitspraken. Veel mensen zullen zich daarin herkennen, maar zullen die opmerkingen nooit zelf maken. Het is nog niet bekend wat RUMAG. doet. Ze gaan voor het eerst het toneel op. Hartstikke spannend.”

‘Van mijn stoel’

Volledig scherm
Loes Luca komt naar het Agora Theater. © Koen Hauser

Van der Aa was al in diverse functies actief bij D’n Bogerd, waar het Agora Theater deel van uitmaakt. Ze debuteert dit jaar als programmeur. ,,De eerste artiest die ik zelf geboekt heb, was Karin Bloemen. Zij werd mij door het impresariaat aangeboden. Ik viel bijna van mijn stoel. ‘Je maakt een grapje. Karin in Agora, dat kan toch helemaal niet’, zei ik. Maar het kan wel. Geweldig.”

Zangeres Bloemen is voor het eerst te zien in het relatief kleine Agora, dat 222 bezoekers kan herbergen. Andere theatermakers die nog nooit in het Drutense theater stonden, zijn bijvoorbeeld Viggo Waas, Roos Blufband, JB Meijers en Loes Luca.

Showorkest Riverland, De Kleine Komedie en Theater Transparant komen uit de regio. Dat geldt ook voor Grote Werken. Journalist Peter Deurloo schreef het gelijknamige boek over de geschiedenis van Maas en Waal. ,,Grote Werken wordt een gaaf theaterproject met fijne samenwerkingen met historische verenigingen en scholen.”

Guido Weijers komt niet met een cabaretvoorstelling naar Druten, maar geeft een theatercollege over geluk. ,,Rechter Gerlof Meijer geeft een inkijkje in de wereld van het strafrecht. Dat is interessant. Ik vind het gewoon heel tof om een bepaald soort voorstellingen te bieden. Theater is niet alleen maar luisteren naar mooie muziek of lachen. Door Weijers en Meijer gaat het publiek verrijkt naar huis.”

Een greep uit aan het aanbod van het Agora Theater in het seizoen 2019-2020:
Toneel: Theater Transparant (5/10), Grote Werken (2/11), Theater van de Klucht (7/2), Loes Luca (1/5).

Cabaret: Kees van Amstel (17/10), Jan Beuving (22/11), Steven Brunswijk (29/11), Martijn Kardol (13/12), Roué Verveer & Murth Mossel (25/1), Patrick Nederkoorn (13/2), Eva Crutzen (2/5) en Op Sterk Water (15/5).

Muziek: Karin Bloemen & Old School Band (11/10), Gerard van Maasakkers (3/11), JB Meijers (11/12), Harry Sacksioni (5/1), Roos Blufpand (1/2), Ocobar (9/2), Showorkest Riverland (20/3, 21/3, 22//3), Leonie Meijer (28/3), Thérèse Steinmetz, Philippe Elan en Nico van der Linden (19/4) en Tributeband David Bowie (16/5).

Specials: Proeverij (7/10), Cesar Zuiderwijk (23/11), RUMAG. (9/1), Gerlof Meijer (15/2), Guido Weijers (6/3) en Timon Krause (27/3).

Kindervoorstelling: Alice in Wonderland 4+ (13/10), Meneer Monster 3+ (12/1), Vos schept op 4+ (8/3).

De kaartverkoop start dinsdag via agoratheater.nl

Volledig scherm
Karin Bloemen komt naar het Agora Theater. © Nick van Ormondt
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal