Als zijn vrouw nu thuiskomt heeft Pax-rector Lex van Drongelen het eten klaar

VRIJDAGINTERVIEW2020 begint vreemd voor Lex van Drongelen. Na ruim veertig jaar in het onderwijs, zit het werk er op. Eind van deze maand neemt hij officieel afscheid als rector van het Maas en Waalse Pax Christi College in Druten en Beneden-Leeuwen.

Volledig scherm
Lex van Drongelen. © Eveline Van Elk

Voor zijn vrouw is het alsof het vakantie is. Als ze thuiskomt van haar werk, staat het eten klaar. ,,Daar heb ik nu tijd voor", zegt Lex van Drongelen (63) uit Druten.

Sinds deze maand hoeft hij niets meer. Nou ja, vorige week maakte hij voor zijn collega's van het Pax Christi College nog een overdracht van zo'n honderd pagina's. Nu dat stuk klaar is, zit het werk er op en kan de 'opa van de hertjes' - zoals zijn kleinkinderen hem noemen - gaan genieten.

Waarom stopt u?
,,Ik word ouder, merk ik. Het gaat moeizamer. Vroeger kon ik tot half drie 's nachts de muziekles voorbereiden en dan naar bed. Viel ik meteen als een blok in slaap. Dat is nu niet meer. Als ik 's avonds thuiskom van een vergadering, moet ik eerst alles verwerken voordat ik kan slapen. Ook voel ik me sneller gestrest, dan jaren geleden. Dan ga je nadenken. Is het misschien een goed moment om te stoppen? Je moet niet doorgaan om het doorgaan. Dan wordt het er vaak niet beter op.”

Wat vindt uw omgeving ervan?
,,In mei vertelde ik het aan mijn baas. Een halve minuut bleef het stil. Toen zei hij: het is een goede keuze, Lex. Dat vindt bijna iedereen. Het is mooi geweest. Ik kan dadelijk mijn e-bike pakken wanneer ik maar wil. Zomaar besluiten om naar mijn moeder in Utrecht te fietsen. Bij haar koffie te drinken, mijn e-bike op te laden, en dan weer terug naar Druten te gaan. Of gewoon thuis het huishouden doen, een serie kijken. Die vrijheid vind ik heerlijk."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal