Volledig scherm
PREMIUM
Bassiti © Robin de Vette

Bassiti uit Niger mag na zes jaar toch in Nederland blijven: ‘Het is heel mooi’

WIJCHEN - Zes jaar geleden kwam Bassiti naar Nederland. Na een mislukte asielprocedure wilde hij terug naar Afrika, naar Benin. Maar de regels hielden hem hier. Nu mag hij toch blijven.

Bassiti (30) wilde al vijf jaar terug naar Afrika, naar Benin. Maar hij kon niet terug. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) lagen dwars.

‘Het is heel mooi’

Volledig scherm
Bassiti. © Robin de Vette

Nu Bassiti zes jaar in Nederland is, mag hij uit coulance blijven. ,,Ik ben heel blij, het is heel mooi”, zegt hij. Caroline Visser uit Wijchen, actief in het Platform Kerk en Vluchteling Wijchen e.o., heeft Bassiti al die jaren bijgestaan. Zij vertelt namens hem het bizarre verhaal omdat hij het zelf niet eens goed kan uitleggen.

Eind 2018, tijdens de enorme commotie over Lili en Howick, kinderen die dreigden te worden uitgezet maar uiteindelijk op het nippertje mochten blijven, tekende De Gelderlander Bassiti’s verhaal al eens op. Hij figureerde als Anando Diallo. Een gefingeerde naam omdat hij toen als illegaal werd beschouwd. Zijn zaak zat muurvast.

De regering riep indertijd van de daken dat alle afgewezen asielzoekers terug naar hun thuisland zouden kunnen. Dat blijkt voor een flinke groep mensen niet te kloppen. Bassiti is er een van.

Maas en Waal