Volledig scherm
PREMIUM
De Sint-Victor en Gezellenkerk in Afferden is in 2017 geopend en gewijd door de boeddhistische Dhammikaya-beweging uit Thailand. © Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

‘Boeddhisten beter dan appartementen’: Parochianen in Afferden blij met nieuwe kerkbestemming

In het Gelderse Afferden werd de katholieke kerk in 2017 verkocht aan boeddhisten uit Thailand. Parochianen zijn blij met de nieuwe eigenaren. ,,Ze investeren enorm veel tijd en energie in het dorp.’’

Toen de boeddhistische monniken voor het eerst in hun oranje gewaden door het dorp liepen, keken de dorpelingen toch wel even vreemd op. Ook Mark van Dinteren was wel even verbaasd, geeft hij toe. 

Als vaste klusjesman is hij nauw verbonden met de Sint-Victor en Gezellenkerk in Afferden. Deze kerk werd twee jaar geleden verkocht aan de Dhammikaya-beweging uit Thailand en door de boeddhistische monniken omgebouwd tot een tempel.

Ingeburgerd

Van Dinteren kwam vaak in de kerk. Hij mist de vieringen en bijeenkomsten wel. Toch is hij ook blij met de nieuwkomers, die volgens hem al goed zijn ingeburgerd: ,,De boeddhisten zijn vriendelijke mensen en al volledig geaccepteerd door de mensen in het dorp. Ik ben blij dat de kerk tenminste nog gebruikt wordt door mensen die er het beste mee voor hebben.”

De verkoop van de kerk in Afferden is onderdeel van een langdurig proces van kerksluiting in de parochie H. Franciscus en H. Clara. Alleen de Ewaldenkerk in Druten bleef open, de vier andere dorpskerken zijn inmiddels allemaal aan de eredienst onttrokken.

Quote

De boeddhis­ten zijn vriendelij­ke mensen en al volledig geaccep­teerd door de mensen in het dorp

Mark van Dinteren, Klusjesman Sint-Victor en Gezellenkerk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal