Brandend plafond stort in, en Vincent stond er nét niet onder

videoAFFERDEN - Als door een wonder vielen er geen doden of gewonden bij de brand bij Klok Groenprojecten in Afferden zondagavond. Het brandende plafond boven de gang kwam nét op het ‘goede’ moment naar beneden.

Het was zondag tegen een uur of zes. Nadat ze een roffelend geluid horen ‘als een hagelbui op het dak’, ontdekt de familie Van de Klok dat het dak van hun houtverwerkingsbedrijf in lichterlaaie staat. Terwijl zes familieleden buiten staan, neemt vader Vincent van de Klok binnen nog even poolshoogte. 

Vincent van de Klok in de ruimte waar de familie bijeenzat toen de brand werd ontdekt.
Volledig scherm
Vincent van de Klok in de ruimte waar de familie bijeenzat toen de brand werd ontdekt. © David van Haren

Veilig, denkt hij, want beneden is er nog geen rook of vuur te zien. Wanneer hij de deur naar de gang wil opentrekken, valt het plafond daar echter over een lengte van wel tien meter brandend naar beneden. ,,Ik had de klink al in mijn handen. Het heeft seconden gescheeld.”

Op het toilet
Even later daalt het besef in dat ook dochter Guusje (23) aan de dood is ontsnapt. Ze was net nog naar het toilet geweest, en dat ging tegelijk met de gang in vlammen op. Zij, haar man, ouders, opa en oma en neef zaten gelukkig nét weer aan de friet die ze met zijn allen hadden gehaald.

Het was in de barruimte voor familie en bedrijf die Vincent net voor de kerst helemaal had opgeknapt. Een toog, opgezette dierenkoppen, een nieuwe tv, een decoratief jachtgeweer, een jukebox én een knisperend haardvuur maken het een heerlijke ruimte om te verblijven.

,,Het was toch zo mooi geworden”, zegt Vincent van de Klok. ,,Ik had net een uur daarvoor de laatste plaatjes in de jukebox gedaan. Het is nu allemaal kapot.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal