Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Briefschrijver vervolgd om beschuldigende beweringen over Drutense bestuurders

DEEST/ DRUTEN - ,,Het is nog maar de vraag of wat mijn cliënt heeft geschreven allemaal daadwerkelijk in strijd met de waarheid is.” Dat zegt de advocaat van een 60-jarige man uit Deest die vervolgd wordt wegens laster over bestuurders van de gemeente Druten.

De 60-jarige man stuurde eind mei 2017 twee brieven naar de gemeenteraad van Druten en een brief naar de gemeente Beuningen. Daarin doet hij allerlei beweringen over burgemeester Luciën van Riswijk en de (oud) wethouders en gemeentesecretarissen André Springveld, Michel Lepoutre, Hans Driessen en Willie Cornelissen. Volgens de advocaat van de briefschrijver is er 20 jaar aan verwikkelingen voorafgegaan aan de brieven.

Volgens de brieven van de man ‘graait’ het college, en maken bestuurders zich schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Bestuurders zouden zich bedienen van spionage en achtervolging. Ze zouden werken voor rijke Drutenaren, of wonen in een huis waar een luchtje aan zit wegens gesjoemel met grondtransacties. De gemeenteraad zou hun ‘criminele gedrag’ faciliteren door de ogen te sluiten. 

Hand- en spandiensten

Bestuurders, maar ook de afdeling Ruimtelijke Ordening zou niet vies zijn van steekpenningen. Wethouder Lepoutre zou gunstige voorwaarden scheppen voor zandwinbedrijven waaraan hij bijverdiende. Bestuurders zouden ‘hand- en spandiensten voor ontzanders verlenen’ waar ze ‘vermoedelijk financieel niet slechter van werden’.

De briefschrijver waarschuwde gemeenteraadsleden in Beuningen dat een ‘secretaris uit Druten die eerder de gemeenteraad verkeerd informeerde’ nu ineens op de allerbelangrijkste post in Beuningen naar voren geschoven wordt. De briefschrijver moet zich verantwoorden voor laster, oftewel ‘het verspreiden van boodschappen terwijl hij wist dat ze niet waar zijn’. Maar juist dat laatste valt nog maar te bezien volgens zijn raadsman. 

Ziekte

De strafzaak werd vandaag uitgesteld wegens ziekte van de verdachte. ,,Maar deze zaak had überhaupt via mediation afgedaan moeten worden”, vindt de advocaat. “Mijn cliënt is en blijft er burger en zal nog vaker met de gemeente te maken hebben.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal