Volledig scherm
Niels Gijsbers is met Frank de Jong deze maand nog de beheerder van De Meent. In oktober begint Dick Bloem. © Eveline van Elk

Dick volgt Frank en Niels op als uitbater van De Meent

AFFERDEN - Kulturhus De Meent in Afferden heeft een nieuwe beheerder. Vanaf oktober staat Dick Bloem (56) uit Druten aan het roer. Hij volgt Niels Gijsbers en Frank de Jong, beide inwoners van Afferden, op. 

Bloem, van oorsprong een Brabander, hoefde niet lang na te denken toen hij de vacature voorbij zag komen. De laatste jaren bouwt hij paardenstallen. ,,Dat is zwaar werk. Ik krijg steeds meer klachten.” Zodoende keert hij nu terug naar zijn oude vak. Bloem zat eerder al 26 jaar in de horeca. ,,Je kunt beter vragen wat ik niet in de horeca heb gedaan. Ik was in dienst bij verschillende bedrijven, maar runde in het verleden onder meer ook een eigen hotel en café met zalen.”

Meer reacties

Er kwamen meerdere reacties op de vacature van De Meent. De ervaring en het enthousiasme van Bloem was voor het bestuur van De Meent reden om voor hem te kiezen. ,,We hadden de afgelopen jaren veel verschillende  pachters. Nu willen we continuïteit in ons dorpshuis", zegt penningmeester Jan Litjens. ,,Niels en Frank hebben de afgelopen jaren het huiskamergevoel teruggebracht in De Meent. We hopen dat Dick het succes gaat voortzetten en verder uitbouwen.”  

De eerste paar maanden wil Bloem vooral kennis maken met De Meent en ook het dorp. Daarna hoopt hij nog meer reuring te kunnen brengen in het dorpshuis met café en cafetaria. ,,Ik wil De Meent aantrekkelijker maken om er een feestje te houden. Ook ga ik kijken wat er bijvoorbeeld in de cafetaria nog beter kan.” 

Hulp van bestuur

Hiervoor krijgt hij hulp van het bestuur, zegt Litjens. ,,We gaan Dick bijstaan, zover als we kunnen, om het een succes te laten worden. Vooral met de activiteitenzaal zijn sprongen te maken. We moeten zorgen dat die ruimte nog aantrekkelijker wordt om feesten te geven, maar ook om clubs hun evenement te laten houden.” 

Op de achtergrond kan Bloem, wanneer hij dat wil, ook voor hulp terecht bij Gijsbers. ,,Als inwoner van Afferden ken ik het dorp en de mensen. Ik kan Dick het juiste gevoel geven”, zegt Gijsbers. 

Twee dorpsgenoten

Twee jaar geleden besloot hij met dorpsgenoot De Jong het avontuur aan te gaan. Ze wilden wel eerst kijken of het combineren was met hun ‘eigen kulturhus’: Gijsbers runt cultureel centrum D’n Bogerd in Druten en De Jong zwaait de scepter bij Horeca De Lier in Puiflijk. ,,De Meent bleek een te kleine klus om een bedrijfsleider op te zetten. Dan worden de loonkosten te hoog”, zegt Gijsbers. ,,Maar het was te veel werk om er bij te doen. Je moet er als pachter echt zelf zijn.” Zodoende besloten hij en De Jong om er mee te stoppen, zodra er een opvolger gevonden was. Dat maakten ze in mei bekend.

Vrijdag 27 september vieren Bloem, Gijsbers en De Jong de overdracht met een ‘gezellige kroegavond’ in De Meent. Vanaf 20.30 uur begint het feest ‘van Frank en Niels... naar Dick'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal