Volledig scherm
PREMIUM
Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood. © Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

Dood gevonden Albanese politicus had twee ton schuld

AFFERDEN - De dood gevonden Albanese politicus Festim Lato (43) uit Afferden had flinke schulden, blijkt uit het verslag van zijn persoonlijke faillissement.

Lato was zelfverklaard president van de niet-erkende republiek Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland. Vanuit zijn woonplaats Afferden streed hij voor onafhankelijkheid van ‘zijn’ volk. Zijn lichaam werd vrijdag uit het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht (provincie Utrecht) gevist.

Lato huurde een woning aan de Kerkdam in Afferden, in de omgeving vooral bekend door de Nederlandse, Amerikaanse en Chameriaanse vlaggen die elk aan een vlaggenstok op de oprit wapperen. In januari kreeg hij nog een reprimande van de gemeente Druten omdat het huis werd bewoond door meerdere huishoudens: iets wat overigens direct werd opgelost doordat de tweede bewoner zich uitschreef.

Privé zat Lato financieel aan de grond, zo erg dat hij in april dit jaar als persoon bankroet werd verklaard. Uit het faillissementsverslag van zijn curator blijkt dat Lato geld had geleend van een bedrijf. Door rente zou die schuld zijn opgelopen tot een bedrag van meer dan twee ton.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal