Koeien in de Hogestraat.
Volledig scherm
Koeien in de Hogestraat. © De Gelderlander

Driehonderd kramen en meer koeien op 200ste Leste Mert: 'Het is één groot volksfeest’

FotoserieDRUTEN  - Zo’n tachtig koeien staan er deze donderdag, op de tweehonderdste Leste Mert, in de Hogestraat in Druten. Dat zijn er volgens voorzitter Martien Pardoel een stuk of tien meer dan in 2017. ,,Ik denk niet dat het jubileum de reden is, maar het mooie weer.”

Het is deze donderdag al vroeg druk in Druten. Rond negenen is een groot deel van parkeerplaatsen in het centrum bezet. Er lopen niet alleen veel bezoekers door de Hogestraat, maar ook cameramannen die een glimpje willen opvangen van deze tweehonderdste Mert. ,,Een mijlpaal in de geschiedenis van Druten en het Land van Maas en Waal", vat Pardoel samen. ,,Dat doet mij wel iets als echte Maas en Waler.”

Mooiste koe

Er zijn niet alleen koeien en paarden op de Leste Mert.
Volledig scherm
Er zijn niet alleen koeien en paarden op de Leste Mert. © De Gelderlander

De opzet van deze Leste Mert is hetzelfde als andere jaren. Dus met een braderie van ruim 300 kramen, muziek, kinderattracties en natuurlijk de traditionele veemarkt. Alleen de pony's en paarden zijn te koop op deze markt. De koeien worden gekeurd en maken kans op een ‘schoonheidsprijs’.  Dit keer zijn er tachtig koeien in de race voor de titel van mooiste koe.  ,,Er zijn meer koeien dan vorig jaar. Leuk om te zien is dat er ook steeds meer jonge boeren komen", aldus Pardoel.  

Eén van de boeren is Broer Zoetekouw uit Bergharen. Al een jaar of 25 is hij van de partij op de Leste Mert en valt hij ook in de prijzen met zijn koeien. Hij nam deze tweehonderdste tien koeien mee naar Druten. ,,Ik vind het mooi om te doen, zo samen met mijn zoon. Leuk om te zien dat er zoveel jeugd is", zegt Zoetekouw. ,,Deze tweehonderdste is toch speciaal, mooi om mee te maken.”

Extra activiteiten

Om van die mijlpaal iets bijzonders te maken, zijn er wat extra activiteiten. Pardoel: ,,Het is een groot volksfeest. Voor iedere leeftijdscategorie hebben we iets extra’s  gedaan. Bijvoorbeeld een klein draaiorgel in het bejaardencentrum, straattheater door de straten en een grote kermisattractie op de Markt.” 

De Leste Mert heeft volgens Pardoel 'zeker toekomst’. ,,Het is een rijke traditie maar dan moet we er wel alles aan doen om het te laten bestaan.” 

Tijdens de Leste Mert zijn er speciale Drutense tassen te koop.
Volledig scherm
Tijdens de Leste Mert zijn er speciale Drutense tassen te koop. © De Gelderlander
Op deze 200ste editie zijn ook ambachten te zien.
Volledig scherm
Op deze 200ste editie zijn ook ambachten te zien. © De Gelderlander
De koeien zijn er klaar voor.
Volledig scherm
De koeien zijn er klaar voor. © De Gelderlander
Pony's worden verhandeld op de Leste Mert.
Volledig scherm
Pony's worden verhandeld op de Leste Mert. © De Gelderlander
Het begin van de veemarkt.
Volledig scherm
Het begin van de veemarkt. © De Gelderlander
De koe is in race voor titel 'mooiste koe'.
Volledig scherm
De koe is in race voor titel 'mooiste koe'. © De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal