Volledig scherm
De Maas en Waalweg (N322) tussen Knooppunt Ewijk en Druten © dg

Druten dringt aan op snellere aanpak N322

DRUTEN - De Drutense politiek wil meer druk zetten op de provincie Gelderland, zodat de Maas en Waalweg niet vergeten wordt. Er moet volgens de Dorpslijsten snel iets gebeuren aan die provinciale weg. Het liefst een extra rijbaan in de richting van Nijmegen.

De Maas en Waalweg (N322) tussen Druten en knooppunt Ewijk is al jaren onderwerp van gesprek. Er gebeurden de afgelopen tijd verschillende ongelukken, een aantal met dodelijke afloop. Ook is de weg steeds populairder onder weggebruikers. Op een gemiddelde dag in september (laatst bekende cijfers) reden 28.580 motorvoertuigen over dat stuk weg, vijf jaar geleden waren dat er in diezelfde maand ruim 3000 minder.

Vertragingen

Het verkeer staat in de ochtend- en avondspits regelmatig vast. ,,Automobilisten maar ook busreizigers hebben last van vertragingen, met als gevolg dat ze te laat op school of werk komen", zegt Mustafa Enkür, fractievoorzitter Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid.

Vorige week werd bekend dat het rijk en de provincies Gelderland en Brabant 103 miljoen euro uittrekken voor de aanpak van de A50, om de bereikbaarheid van Nijmegen te verbeteren. Dat zien de gezamenlijke Dorpslijsten, met gemeenteraadsleden uit alle dorpen, als een kans. Ze roepen burgemeester en wethouders op aan het provinciebestuur en ook tijdens het regio-overleg prioriteit te vragen voor de Maas en Waalweg.

‘Economische schade’

Als het aan de Dorpslijsten ligt, wordt volgend jaar tijdens het reguliere wegonderhoud vanaf afslag Horssen een extra rijstrook in de richting van Nijmegen aangelegd. ,,Met het verbeteren van de doorstroming van de N322 kan de economische schade die in de regio ontstaat worden aangepakt", zegt Enkür. Tevens stelt hij namens de Dorpslijsten voor, bij de provincie eropaan te dringen een uit- en invoegstrook aan te leggen bij het Texaco-tankstation, zodat de situatie daar veiliger wordt.

Volgens verkeerswethouder André Springveld is een extra rijbaan één van de opties die de provincie nu onderzoekt. ,,Maar ga je die extra baan dan voor al het verkeer gebruiken of alleen voor de bus? Moet misschien iets gedaan worden aan het snelheidsregime? De provincie bekijkt alle mogelijkheden. We blijven zeker lobbyen voor een mooie oplossing.”

Onderhoud

Het onderzoek van de provincie Gelderland naar de files op de N322 richting Ewijk loopt nog, bevestigt een provinciewoordvoerder. ,,Volgend jaar voert de provincie onderhoud op dit traject uit. Die plannen daarvoor zijn momenteel in voorbereiding. Overigens staat het file-onderzoek los van de geplande onderhoudswerkzaamheden.''

Maas en Waal