Volledig scherm
Evenementen zoals de Leste Mert in Druten kunnen weer bij de gemeente Druten aankloppen. © Eveline van Elk

Druten trekt weer geld uit voor evenementen

DRUTEN - Er is weer geld voor leuke dingen in Druten. Subsidie was de afgelopen vier jaar een steeds minder voorkomend woord in Druten. Nu de gemeente weer wat ruimer in de slappe was zit, trekken de regerende partijen Kernachtig Druten en de samenwerkende dorpslijsten de registers weer enigszins open.

Evenementen als de Leste Mert en Dickens Druten die de eigen broek moesten ophouden, mogen nu de hand weer ophouden. Niet dat alle verzoeken zo maar gehonoreerd worden. Er moet een duidelijke aanleiding zijn en de organisatoren van evenementen moeten aantonen dat ze de subsidie echt nodig hebben.

Volgens burgemeester Luciën van Riswijk wil het college graag mensen in de Drutense samenleving een steun in de rug geven die activiteiten op touw zetten die B en W zien zitten en waar de gemeente als geheel beter van wordt. De burgers kunnen dat volgens Van Riswijk beter organiseren dan de gemeente.

Projecten

Daarom gaat er ook geld naar projecten die inwoners op touw zetten om hun eigen wijk en dorp op te krikken. Daar roept het college een 'leefbaarheidssubsidie' voor in het leven.

Wat volgens de coalitiepartijen zeker goed is voor de leefbaarheid is een dorps- of wijkgebouw. Maar die komen vaak in de geldproblemen omdat ze moeilijk rendabel te exploiteren zijn. Door de besturen van de gemeenschapshuizen samen te laten werken, denken B en W winst te kunnen boeken: de accommodaties zouden van elkaar kunnen leren en zo een gezondere bedrijfsvoering kunnen krijgen.

De gemeenschapshuizen kunnen een 'vitaliteitsscan' laten doen door de gemeente. Als daaruit blijkt dat zo'n dorpshuis een extra steun in de rug nodig heeft, dan kan de gemeente die bieden.

Het laatste dorpshuis dat nog geen 'make-over' heeft gehad, de Lier in Puiflijk, krijgt die facelift alsnog binnenkort. Dan wordt het gebouw ook meteen duurzaam gemaakt.

Leefbaarheid betekent volgens B en W ook dat iedereen kan meedoen aan 'leuke dingen'. Het Agoratheater krijgt geld om senioren, jongeren en mensen met een beperking de zaal binnen te halen. Nieuwe inwoners van de gemeente krijgen een 'goody bag' met kaartje voor het theater. Winkeliers, ondernemers en sociale instellingen kunnen ook attenties, kortingsbonnen en informatiefolders leveren voor in die welkomsttasjes. Voor kinderen van arme ouders blijft het kindpakket bestaan dat deelname aan sport en cultuur mogelijk maakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal