Carnaval bij Active Partyworld in Druten.
Volledig scherm
Carnaval bij Active Partyworld in Druten. © Stan van den Hurk

Druten viert carnaval weer in het centrum, maar wel een stuk kleiner

DRUTEN - Minder feestvierders, geen pendeldiensten meer, maar wel weer in het centrum. Het carnavalsfeest in Druten keert terug bij café De Gouden Leeuw. Daarmee wordt het feest een stuk kleiner.

Active Partyworld was de afgelopen jaren de thuishaven van carnavalsvereniging De Blauwe Bok. Vier dagen lang traden diverse bekende artiesten op in het evenementencentrum aan de Klepperheide, met onder meer Snollebollekes en Jebroer. Die acts trokken veel carnavalisten uit de regio. Dagelijks waren er 1000 tot 1500 man bij. Er reden zelfs speciale bussen.

‘Terug op de plaats waar het hoort’

Met de verkoop van Active Partyworld eerder dit jaar moest De Blauwe Bok op zoek naar een andere locatie. De nieuwe eigenaar geeft er alleen nog besloten feesten. ,,De meest voor de hand liggende optie was voor ons Lamers (zoals De Gouden Leeuw in de volksmond heet, BG)”, zegt voorzitter Frank Jansen van De Blauw Bok. ,,In het centrum van Druten, waar carnaval ooit begon.”

Binnen de kortste keren waren ze eruit, zegt Jansen. Ook café-eigenaar Boy de Swart van De Gouden Leeuw is blij dat De Blauwe Bok naar zijn café komt. ,,Carnaval is weer op de plaats waar het hoort.”

(Lees verder onder de foto)

Carnaval bij Active Partyworld in Druten.
Volledig scherm
Carnaval bij Active Partyworld in Druten. © Stan van den Hurk

Een stuk kleiner

Net als in het verleden, toen carnaval bij Lamers was, komt er een tent achter de kroeg. De Swart: ,,Dan kunnen we zeshonderd tot zevenhonderd man kwijt.” Daarmee wordt het feest vanzelf een stuk kleiner dan voorgaande jaren. Active Partyworld had plek voor bijna tweeduizend feestvierders.

In het laatste weekeinde van februari is er vier dagen feest in Druten. Het programma is volgens Jansen wel vergelijkbaar met dat in Active Partyworld: met het kwartjesbal, een tiroleravond, de Maas en Waalreut, het confettibal en een afsluitend feest. ,,We krijgen een leuk programma. Niet zo groot als bij Active, maar dat hoeft niet”, zegt Jansen. Welke artiesten er optreden, is nog geheim. ,,Het is bijna rond”, aldus De Swart.

Pronkzittingen

In 2011 vierde De Blauwe Bok voor het eerst geen carnaval meer bij Lamers: toen week de vereniging uit naar cultureel centrum D’n Bogerd. ,,De toenmalige uitbater wilde stoppen. Zodoende gingen we naar D’n Bogerd. Dat was geen goede locatie voor carnaval: er was geen loop naartoe”, zegt Jansen. Voor de pronkzittingen en bekendmaking van de prins was D’n Bogerd juist wel geschikt. Die avonden zijn daar nu weer.

Jansen kreeg tot nu toe veel positieve reacties op het ‘nieuwe’ onderkomen. ,,Je merkte dat een aantal, vooral de iets oudere carnavalsvierders, toch naar Lamers ging. Nu is iedereen weer op één plek.”

Maas en Waal