Schade die vandalen aanrichtten aan het clubhuis van DIO’30 op de Gelenberg in 2016.
Volledig scherm
Schade die vandalen aanrichtten aan het clubhuis van DIO’30 op de Gelenberg in 2016. © Eveline van Elk

Druten wil ook camera's plaatsen bij sportpark De Gelenberg

DRUTEN - Op en rond sportpark De Gelenberg op de grens van Afferden en Druten gaat big brother meekijken. De gemeente wil hier bewakingscamera's plaatsen om de boel in de gaten te houden.

Het is de opvallendste maatregel in het veiligheidshoofdstuk van het nieuwe collegeprogramma. Burgemeester Luciën van Riswijk, die gaat over de openbare orde en veiligheid, had eerder al aangekondigd dat de Markt en het busstation aan de Scharenburg in de gaten zouden worden gehouden. 

De drie plekken kennen de meeste incidenten als het gaat om vandalisme en overlast van met name jongeren. In hetzelfde straatje past de jeugd-boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) die Druten in het leven roept. 

In de begroting, die later deze maand wordt besproken in de gemeenteraad, is er geld voor een part-time toezichthouder voor ongeveer driekwart fte. ,,Er is niet altijd voldoende politie beschikbaar'', zo licht Van Riswijk deze keuze toe. 

Ondermijning

Druten ziet zich genoodzaakt, net als veel andere gemeenten, extra te letten op ondermijnende criminaliteit, met name drugsproductie en het dumpen van het afval dat daarbij vrijkomt. Daarvoor stelt het college jaarlijks 25.000 euro beschikbaar. Dat geld gaat onder meer op aan controles. Die worden met name gedaan door de vergunnings- en handhavingsorganisatie ODRN in bedrijven en in het buitengebied. 

Een ander opvallend plan is het invoeren van veiligheidslessen op basisscholen. De kinderen krijgen een cursus die wordt afgesloten met een jeugd-EHBO-diploma. Ook wordt hen kennis bijgebracht over brandveiligheid. Daarnaast moet ieder kind aan het eind van de basisschool kunnen zwemmen. 

EHBO

Het Drutense EHBO-programma voor jongeren die hun rijbewijs halen (met een vergoeding van 60 euro), breiden B en W uit naar alle Drutenaren. Die krijgen geen 60 euro, maar kunnen wel een gratis cursus reanimeren volgen. 

Van Riswijk spreekt zelf van een 'flinke impuls in het veiligheidsdomein'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal