Volledig scherm
De voedselbank opende 6 juni in het voormalige consultatiebureau aan de Irenestraat in Druten. © Koen Verheijden

Drutense voedselbank barst meteen van de klanten

DRUTEN - Al 35 gezinnen maken gebruik van de voedselbank in Druten. Het aantal klanten ligt, tweeënhalve maand na de opening, hoger dan de initiatiefnemers hadden verwacht.

Ze denken nu dat het klantenbestand verder groeit en binnen een paar maanden zal zijn verdubbeld. Dan zou de instelling al meer gezinnen bereiken dan vooraf als eindgetal was ingeschat. Er werd gerekend op uiteindelijk tussen de veertig en zeventig huishoudens als klant.

Schaamte

,,Maar misschien komen we wel op een stuk op 120 gezinnen uit”, zegt mede-initiatiefnemer Letty Broere. ,,Dat betekent niet dat Drutenaren veel armer zijn dan we dachten. We blijken gewoon succesvol in het bereiken van groepen die misschien niet goed in beeld zijn bij de gemeente of andere hulpinstanties. Mensen die zich wellicht ook schamen voor hun armoede zoeken we actief op, en we werven ook actief via, bijvoorbeeld, kerken en ouderenverenigingen.”

Winkel

Volledig scherm
Al 35 gezinnen maken gebruik van de voedselbank in Druten. Het aantal klanten ligt, tweeënhalve maand na de opening, hoger dan de initiatiefnemers hadden verwacht. © Koen Verheijden

De voedselbank opende 6 juni in het voormalige consultatiebureau aan de Irenestraat. Het is één van de weinige van de 169 voedselbanken in het land die als winkel met schappen is ingericht. Mensen krijgen geen gevuld krat, maar kiezen zelf wat ze nodig hebben. Dat is prettiger voor klanten en voorkomt verspilling. Hoeveel iemand mag pakken, hangt af van het productaanbod en de grootte van het gezin. Verdeeld over de 35 gezinnen voedt de voedselbank nu 108 ‘monden’.

Het winkelconcept is een succes, vindt bestuurslid Petra Schoenmakers, die met Broere aan de wieg stond van het initiatief. Klanten lopen onder begeleiding van een gastvrouw langs de schappen en koelingen. Dat is niet om te betuttelen, maar om alles netjes en strak te  houden, zegt Schoenmakers. ,,En je maakt een praatje met de mensen, er is sociaal contact. Mensen reageren positief.”

Quote

Mensen reageren positief

Petra Schoenmakers

Sponsors

De aanvoer van producten, onder meer via een depot in Arnhem, lokale winkeliers en volkstuinen, loopt goed, vinden de twee. Alleen aan aardappelen en groentenconserven wil het nog weleens ontbreken. Overwogen wordt om daar sponsors voor te zoeken of, bij hoge uitzondering, soms wat in te kopen. Financieel heeft de voedselbank een gezonde basis door een warme belangstelling van sponsors en een gemeentelijke subsidie.

De voedselbank heeft nu op donderdag en vrijdag winkeluren en draait met 32 vrijwilligers.  Maandag 2 september is er een officiële ‘opening’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal