Volledig scherm
Bert Beuving en Silvia van Kempen hebben grote plannen met de restanten van de middeleeuwse kerk. © Eveline Van Elk

‘Een kloppend hart voor Puiflijk’

PUIFLIJK - Al jaren is hij leeg en stil, maar zaterdag en zondag komt de Oude Toren van Puiflijk weer tot leven. De oude toren van Puiflijk krijgt een nieuwe toekomst. De 'open toren' op Monumentendag vormt de aftrap. Dat vertellen Silvia van Kempen en Bert Beuving van Stichting Oude Toren Puiflijk.

Quote

We doen mee aan Open Monumenten­dag om te laten zien dat we hier echt werk van willen maken

Silvia van Kempen.

Deze stichting streeft naar ontwikkeling van de bakstenen toren tot een multifunctionele ruimte, bedoeld voor kleinschalige activiteiten zoals lezingen, exposities en concerten. Maar ook een plek om even stil te kunnen zijn, een kaarsje aan te steken en mogelijk een Mariakapel, die het dorp is kwijtgeraakt na de sluiting en verkoop van de katholieke kerk. „Een kloppend hart voor Puiflijk”, vat initiatiefnemer Bert Beuving de plannen samen.

Weliswaar nog pril, maar serieus: „We doen mee aan Open Monumentendag om te laten zien dat we hier echt werk van willen maken”, zegt Van Kempen, zelf woonachtig in de buurt van de toren. „Hij staat al jaren te verpauperen, het is tijd om daar nu iets aan te veranderen.”

Om de plannen te kunnen realiseren is veel geld nodig, legt hij uit. „Natte vingerwerk, maar ik schat minstens een ton. Aan een rijksmonument mag je niet zomaar sleutelen. We moeten straks een gespecialiseerde architect in de arm nemen om een ontwerp te laten maken.”

Naast financiële steun hoopt de stichting op veel vrijwilligers die, zodra het eenmaal zover is, komen helpen bij de verbouwing en exploitatie van het monument. En ook nu is hulp al meer dan welkom, besluit het tweetal. Van Kempen: „We zoeken muzikanten zaterdag en zondag willen optreden bij de toren. En mensen die iets lekkers kunnen bakken, dat we zouden mogen verkopen.”

Komend weekend krijgen bezoekers te zien wat de bedoeling is. Na de officiële opening van Open Monumentendag door burgemeester Van Riswijk, zaterdag om 10.30 uur, is de toren zaterdag en zondag geopend tot 17.00 uur. Doorlopend wordt een video vertoond over het verleden en de toekomst van het bouwwerk, restant van een middeleeuwse kerk. Wie wil genieten van het uitzicht op Puiflijk, mag onder begeleiding naar boven.

Daarnaast zijn er beide dagen speciale lezingen. Om 11.30 en 15.00 uur presenteert schrijver Cor van den Heuvel zijn historische canon van Puiflijk; Jan Reijnen vertelt om 13.30 uur over middeleeuwse torens en kerken in Maas en Waal. 

Aanmelding via info@oudetorenpuiflijk.nl. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal