de gerestaureerde monumentale Villa Weltevreden.
Volledig scherm
de gerestaureerde monumentale Villa Weltevreden. © Koen Verheijden

Eerste Monumentenprijs van Druten voor restauratie villa en boerderij

DRUTEN - Mike en Peggy Raafs winnen de eerste Monumentenprijs van Druten. ,,Hopelijk inspireren we anderen. Er zijn nog veel mooie panden.”

Voor het eerst wordt dit jaar in Druten de Monumentenprijs uitgereikt, als waardering voor mensen die zich hebben ingezet voor het behoud van cultureel erfgoed. Dat gebeurt op Open Monumentendag en de eerste winnaar is al bekendgemaakt: de eigenaren van zowel de gerestaureerde Villa Weltevreden in Druten als de boerderij aan De Pas in Afferden die van de ondergang werd gered.

Aan het koetshuis dat bij de villa hoort, wordt nog gewerkt.
Volledig scherm
Aan het koetshuis dat bij de villa hoort, wordt nog gewerkt. © Koen Verheijden

Beide panden zijn in handen van Mike en Peggy Raafs. Ze zijn blij met de eerste monumentenprijs van Druten. ,,Al is het ons daar natuurlijk niet om te doen”, zegt Mike Raafs. ,,Wij hebben een voorliefde voor monumenten en vinden het jammer als er erfgoed verloren zou gaan. Er staan nog veel mooie panden in Maas en Waal en we hopen dat dit anderen zal inspireren.”

Villa Weltevreden hebben ze in overleg met de monumentencommissie gerestaureerd, de villa is nu in gebruik als kantoor. Ook het bijbehorende koetshuis is met oog voor de monumentale waarden opgeknapt. Hier wordt nog aan gewerkt. De villa aan de Heersweg in Druten is een rijksmonument en werd in 1881 gebouwd voor notaris Charles van de Garde. In 1912 werd dit huis gekocht door dokter De Steenhuijsen-Piters, geneesheer-directeur van Huize Boldershof, destijds inrichting voor vrouwelijke zwakzinnigen.

Het echtpaar Raafs kocht en restaureerde eerder al de monumentale boerderij aan de Pas 6 in Afferden. Deze boerderij, waarvan het oudste deel uit de zeventiende eeuw dateert, verkeerde in erbarmelijke staat. De vereniging Bewaorsmiense Boerderij en Landschap had het pand al toegedekt met een zeil om verdere instorting te voorkomen. Het echtpaar Raafs heeft met de restauratie van de boerderij met vloedschuur en bakhuis voorkomen dat het pand verloren ging.

De uitreiking van de Monumentenprijs is op zondag 15 september, om 11 uur, in het gebouw van de R.K. Volksbond aan de Kattenburg 27 in Druten.

Rectificatie: In de krant van vandaag wordt de echtgenote van Mike Raafs per abuis Elly genoemd. Dat is onjuist, haar naam is Peggy Raafs. 

Open monumenten in Maas & Waal

In Druten is de Open Monumentendag op zondag 15 september.

Het pand van de R.K. Volksbond aan de Kattenburg 27 is van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Er is aandacht voor de geschiedenis van het pand als vakbondsgebouw, een expositie over muziekinstrumenten en er zijn muziekoptredens.

In Horssen is Het Behouden Huys te bezichtigen, een huis uit 1811 dat nu in gebruik is als B&B. Aan de Molenweg 3 van 11.00 tot 16.00 uur.

De oude toren in Puiflijk is open van 10.00 tot 17.00 uur waarbij Ton van Hulst, auteur van De Queeste van Puiflijk, om 11.30 en 15.00 uur over Puiflijk komt vertellen en om 11.00 uur en 14.30 uur is in de toren een mini-concert. Ook kan de toren worden beklommen. In de tent is een dia-voorstelling.

In Druten is de H.H. Ewaldenkerk van 11.00 tot 16.00 te bezichtigen en in Afferden opent Tempel Dhammakaya (voorheen St.Victorkerk) van 9.00 tot 17.00 zijn deuren. In Afferden is ook de Oude Toren te bezoeken.

In de gemeente Beuningen zal zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 september de muziekkoepel in Winssen van 10.00 uur tot 17.00 uur het podium zijn van zang, dans, muziek en theater. Op zondagmorgen om 10.00 uur is er een gezongen eucharistieviering.

In de gemeente Wijchen zijn het hele weekeinde (van 11.00 uur tot 16.00 uur) negen monumenten te bezoeken, zoals de Oude Toren met kerkterrein aan de Torenstraat 22 in Balgoij.

Ook de slotruïne Batenburg aan de Molen-dijk in Batenburg kan beide dagen worden bezocht van 10.00 tot 17.00 uur. Verder zijn in Batenburg de Victorkerk (van 13.00 tot 17.00 uur) en de standerdmolen aan de Molendijk (van 11.00 tot 16.00 uur) open.

De Hernense molen aan de Molenhoek is zaterdag en zondag open van 10.00 tot 16.00 uur. Een team van vrijwillige molenaars, een molengids en een molenaar in opleiding leiden bezoekers hier rond.

In Leur is het gotisch zaalkerkje aan de Van Balverenlaan zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend. Historicus Wim Kattenberg vertelt verhalen uit Maas en Waal.

In Niftrik is de Sint Damianuskerk zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Er is een rondleiding en een kleine foto-expositie.

Op zaterdag 14 september zijn in Wijchen zelf ook monumenten geopend, zoals de statige boerderij De Vormer aan de Vormerseweg 10 van 10.00 tot 17.00 uur, en de Wijchense molen van 10.00 tot 16.30 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal