Elke week op een roze wolk in de varkensstal

boerentrotsSinds 1993 zijn er alleen nog varkens op boerderij De Boschhoeve. Eigenaar Antoon Bosch en zijn vrouw Bea geven graag uitleg over de varkensboerderij en fietsers zijn welkom op het terras.

Volledig scherm
Mark, Antoon en Bea Bosch (vlnr) met jonge big. © Eveline van Elk

Op varkensboerderij De Boschhoeve in Horssen worden wekelijks biggetjes geboren. Geloof het of niet: altijd op donderdag of vrijdag.

Hoe dat kan, Mark Bosch (28) legt het uit: ,,De draagtijd van een zeug is strak 115 dagen. We dekken de dieren altijd op maandag en dinsdag, dan werpen ze op donderdag of vrijdag. We kunnen het zo precies plannen.”

Twee jaar geleden kwam de jonge varkensboer officieel in het bedrijf dat zijn vader Antoon (61) en moeder Bea (56) in 1990 overnamen van Antoons ouders. Met Mark is ook de toekomst verzekerd: ,,Na mijn studie heb ik eerst een aantal jaar buiten de deur gewerkt, daarna ben ik hier aan de slag gegaan. Van jongs af aan wilde ik dat al, dit is zo'n mooie sector."

Had De Boschhoeve eerst ook nog koeien, sinds 1993 zijn het alleen nog varkens. Er leven zo’n 600 zeugen, die circa vijf keer per twee jaar een nestje biggetjes werpen. Vader en zoon proberen daar altijd bij te zijn, om het roze kroost een goede start te geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal