Het nieuwe stuk van de Leste Mert, de zogenoemde bypass.
Volledig scherm
Het nieuwe stuk van de Leste Mert, de zogenoemde bypass. © Eveline Van Elk

Gemengde reacties op nieuwe ‘bypass’ Leste Mert

DRUTEN - Bezoekers van de Leste Mert in Druten konden dit jaar niet alleen winkelen aan de Hogestraat, de Markt en in de Kattenburg, maar ook in de Piet Verslootstraat, een stukje van de Kasteellaan en in de Raadhuisstraat. Een uit nood geboren ‘bypass’, omdat de wet bepaalt dat kramen niet meer zo dicht bij elkaar mogen staan.

Ger Wouters, woonachtig aan de Kasteellaan, kijkt deze donderdag vanuit haar woonkamer naar de mensen die voorbij wandelen. ,,De Leste Mert hoort echt bij Druten”, zegt ze. ,,Het is een mooie markt. Dat wij nu ook deel uitmaken van het evenement, is erg leuk. Van mij mag het zo blijven.”

Ook bij Bert Roelofs van Bert's Animal Verhuur uit Appeltern valt een positieve reactie op te tekenen. Zijn mini-dierentuin met kleine dieren en kamelen staat niet meer midden in het centrum, maar op de parkeerplaats aan de Piet Verslootstraat, vlak bij de Kattenburg. ,,Natuurlijk missen we hier een stukje sfeer”, zegt Roelofs. ,,Maar verder bevalt het goed, de bereikbaarheid is beter. En we konden de hokken een stuk groter maken.”

Hier, zonder overleg

Minder positief, zijn de marktkooplieden. Vlak bij de dieren, staat een tassen- en riemenverkoper uit Alkmaar zijn hart te luchten bij de buren, schoenhandelaren uit Kaatsheuvel. ,,Verschrikkelijk”, verzucht de man, die zijn naam liever niet wil noemen. ,,Al elf jaar sta ik op de Leste Mert, altijd op dezelfde plek bij de bakker. En nu beland ik ineens hier, zonder overleg. Had me dit van tevoren gezegd, dan had ik geweten waar ik aan toe was.”

Martien Pardoel, voorzitter van de Leste Mert, betreurt die kritiek. ,,De nieuwe situatie is voor iedereen wennen”, reageert hij. Pardoel legt uit dat de kraamindeling tot stand is gekomen in samenspraak met de gemeente, politie en brandweer. En op basis van het aanbod. ,,Niet om mensen te duperen, maar om het mooi te verdelen. Je kunt natuurlijk niet drie tassenverkopers bij elkaar zetten.”

Maas en Waal