Volledig scherm
De Antonius Abtkerk in Horssen. © Jan Rikken

Horssen wil kerkklokken en doopvont in dorp houden

HORSSEN -  De overleggroep Horssense parochianen die zich bekommert om de plaatselijke katholieke kerk is in overleg met het Drutense parochiebestuur, over de mogelijkheid dat delen van de kerkinventaris in het dorp blijven als de kerk sluit. 

Op 20 januari, het feest van H. Antonius Abt, is om 10.00 uur de laatste eucharistieviering en op 21 januari wordt de H. Antonius Abtkerk aan de eredienst onttrokken.

Devotiekapel

De overleggroep zou het liefst de kerkklokken, eeuwenoude doopvont en een aantal bijzondere beelden in Horssen houden; liefst in een ruimte die de toekomstige koper van de kerk beschikbaar stelt of in de devotiekapel die er wellicht in Horssen verrijst. Mocht dat niet kunnen dan zou de groep de inventarisstukken in ieder geval in Maas en Waal willen houden, zegt groepslid Jan Vissers.

Quote

We zijn er heel blij mee dat het parochiebe­stuur wil meedenken over behoud van enkele kerkstuk­ken voor Horssen.

Jan Vissers, Overleggroep Horssense parochianen

,,Het kerkbestuur wilde eerst niet praten, maar staat nu open voor een dialoog. Daar zijn we heel blij mee”, zegt Vissers. Hij hoopt dat het parochiebestuur niet te strak vasthoudt aan de kerkelijke reglementen. Die bepalen volgens het bestuur namelijk dat kerkelijke stukken niet meer in het ontwijde kerkgebouw blijven, maar naar een andere kerk verhuizen. In de verkochte kerken van Afferden en Deest is dat al gebeurd.

,,Het zijn goederen met een bijzondere betekenis voor Horssen, vaak betaald of geschonken door Horssenaren en ook altijd aan Horssen verbonden geweest”, weet Vissers. ,,De doopvont komt nog uit de middeleeuwse Bonifatiuskerk.” Die is nu in gebruik bij een meditatiecentrum.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal