Volledig scherm
Horssenaar Mathieu Gremmen is komend half jaar de waterkundige baas over iedereen tussen Rijn en Maas en tussen Millingen en Dordrecht. © WSRL

Horssenaar 'waterkundige baas' over 1 miljoen mensen

HORSSEN/TIEL - Mathieu Gremmen uit Horssen is komend half jaar op het gebied van dijken en water de hoogste baas over 1 miljoen inwoners van het rivierengebied. De 63-jarige wordt waarnemend dijkgraaf van het Waterschap Rivierenland. 

Het waterschap moet op zoek naar een nieuwe dijkgraaf, omdat Roelof Bleker afscheid neemt als dijkgraaf. Een nieuwe dijkgraaf wordt pas volgend jaar maart verwacht, Gremmen is tot die tijd de eindverantwoordelijke. De Horssenaar is al lid van het dagelijks bestuur en loco-dijkgraaf.  

Hoogwatergolf

Quote

Ik ben alle bijbaan­tjes aan het afbouwen. Behalve hier in het dorp en bij het waterschap.

Mathieu Gremmen, Waarnemend dijkgraaf

Dat kan de Maas en Waler van alles brengen: van een half jaartje 'rustig op de winkel passen' tot de heftigheid van calamiteiten op het gebied van waterveiligheid. Want een langdurige hoogwatergolf is nimmer uitgesloten. ,,Dat laatste is voor een bestuurder interessant, maar de inwoners zitten daar uiteraard niet op te wachten", zegt Gremmen. 

Hij is al sinds jaar en dag lid van het 'polderbestuur' - zoals het in de volksmond nog steeds soms wordt genoemd - en dus gepokt en gemazeld in het wereldje. Toch is dit een soort kroon op zijn waterschapscarrière. ,,Leuk om te doen, mooi dat dit nu op mijn pad komt. Ik ben alle bijbaantjes aan het afbouwen, behalve activiteiten hier in het dorp en die bij het waterschap." Gremmen kwam als dagelijks bestuurder al een keer of drie per week op het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel, vanaf volgende week dagelijks. ,,Vanaf nu ben ik 24 uur per dag en 7 dagen per week in dienst." 

Juridisch dichtgetimmerd

In maart zijn er verkiezingen voor het nieuwe waterschapsbestuur. Gremmen is weer verkiesbaar als bestuurslid, maar zou in theorie naast een zetel kunnen grijpen. ,,In dat geval is het juridisch dichtgetimmerd dat ik toch nog enkele weken waarnemend dijkgraaf kan blijven, in het geval dat de nieuwe dijkgraaf pas na die verkiezingen komt." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal