De 300 ton wegende zandzuiger IJsselmeer hangt in de touwen van vier torenkranen op de oever van de zandwinplas-in-wording Geertjesgolf.
Volledig scherm
PREMIUM
De 300 ton wegende zandzuiger IJsselmeer hangt in de touwen van vier torenkranen op de oever van de zandwinplas-in-wording Geertjesgolf. © Eveline van Elk

‘IJsselmeer’ klaar om miljoenen tonnen zand uit Maas en Waalse bodem te zuigen

DEEST - Een enorme zandzuiger is maandag in het water van de zandwinplas Geertjesgolf bij Deest getakeld. De machine gaat de komende jaren miljoenen tonnen zand en grind uit de Maas en Waalse bodem zuigen. Milieuvriendelijk, want het apparaat werkt elektrisch.

3 reacties

 • Francis Wally

  2 jaar geleden
  Dit zijn gewoon telescoop kranen, met een uitschuifbare giek/mast. Extra hulpmateriaal zoals ballastgewichten, etc, worden op een extra oplegger mee vervoerd.
 • Carel van ‘t Zand

  2 jaar geleden
  En als het schone zand eruit is kan Rijkswaterstaat het weer ontdiepen met industriële rotzooi en slib uit heel Europa.... Nieuwe natuur heet het dan.
 • Theo Binnendijk

  2 jaar geleden
  Dit zijn geen torenkranen, dat zijn die kranen die op bouwplaatsen uit toren-elementen worden opgebouwd en daar bovenop komt dan zo'n lange vakwerk arm. Torenhoog zijn deze autokranen wel en indrukwekkender dan een torenkraan.