Archieffoto van Festim Lato (midden) poseerde als president van de republiek Chameria.
Volledig scherm
Archieffoto van Festim Lato (midden) poseerde als president van de republiek Chameria. © www.republicofchameria.org

Kinderen van vermoorde Lato: ‘Leger in Afferden was voor de show’

videoAFFERDEN - De boerderij van de vermoorde Festim Lato in Afferden zou volgens De Telegraaf eerder op een militaire kazerne dan op een huis hebben geleken. Maar de kinderen van Lato en de gemeente Druten bestrijden dat.

Ja, de vermoorde Festim Lato, de zelfbenoemde president van het niet-erkende Chameria, had een ‘leger’. Maar in tegenstelling tot wat De Telegraaf eerder meldde, werden er in Afferden, waar Lato woonde, geen soldaten getraind om voor hun land te vechten.

Dat laten de kinderen van de vermoorde politicus via een goed ingevoerde bron aan De Gelderlander weten. Ook de gemeente Druten herkent zich niet in het door De Telegraaf geschetste beeld.

Militie

Het huis van de vermoorde Festim Lato in Afferden, wiens lichaam in het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevonden.
Volledig scherm
Het huis van de vermoorde Festim Lato in Afferden, wiens lichaam in het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevonden. © Koen Verheijden

Volgens De Telegraaf bouwde Lato vanuit zijn huis in Afferden een leger op, om zijn niet erkende land op de grens tussen Griekenland en Albanië te beschermen. De soldaten zouden worden getraind door voormalig militairen die hebben gediend in Kosovo en logeerden in stapelbedden in de boerderij van de zelfbenoemde president.

Klopt niet, zeggen de kinderen van Lato tegen De Gelderlander. Het leger, voor zover je daar al van kunt spreken, ‘was puur voor de show’, zo laten ze via een tussenpersoon weten. ,,Hij wilde zichzelf belangrijk laten lijken en meer geloofwaardigheid om zich heen te creëren”, stellen zij.

Politieoverleggen

Ook de gemeente Druten, waar Afferden onder valt, is stellig: ,,Daar heeft geen trainingskamp plaatsgevonden”, zegt woordvoerder Martin Kugel. Dat de gemeente op de hoogte was van vermeende militaire activiteiten van Lato op zijn terrein, zoals De Telegraaf beweert, ontkent Kugel. 

,,Die signalen hadden wij niet. In politieoverleggen met de burgemeester is de naam van deze meneer nooit genoemd. Als er aanleiding voor was, dan had zij het echt wel geweten.”

En die militaire parade op het erf die volgens de krant op film is vastgelegd? Kugel heeft z'n bedenkingen. ,,In de video staan een paar man op een rij, in militaire outfits. Er is vlagvertoon, maar dat mag.” Overigens is Lato op andere filmpjes op YouTube met wapens in zijn hand te zien, maar onduidelijk is of dit in zijn huis in Afferden is. Zo blijft ook onduidelijk of er wapens aanwezig waren in de villa.

Akkefietje

Portret uit 2017 van Festim Lato, president van Chameria.
Volledig scherm
Portret uit 2017 van Festim Lato, president van Chameria. © www.republicofchameria.org

Eén keer is er een akkefietje geweest met het huis van Lato, erkent de woordvoerder. Dat was begin 2018, toen er meldingen vanuit de buurt kwamen dat er sprake was van veel mensen in de woning. Vervolgens is gecontroleerd door handhaving en overbewoning geconstateerd, onder meer aan de hand van een (te) goed gevulde koelkast.

Of er ook sprake was van stapelbedden kan Kugel niet bevestigen. ,,De bewoner is er in ieder geval op aangesproken. Hij kreeg een week de tijd om de spullen en mensen uit de woning te verwijderen. Dat bleek bij een volgende controle gelukt. Sindsdien hebben we nooit meer signalen gehad dat er iets mis zou zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal