Laatste lesdag Pax Christi: voor en door leerlingen en zanger Kafke

videoDRUTEN - Het Pax Christi College (havo/vwo) in Druten viert vandaag de laatste lesdag van de examenleerlingen. Het is compleet georganiseerd door leerlingen en voor leerlingen. Een stormbaan, bull-riding, een frietkar, een dj en een optreden van zanger Kafke vormden samen de examenstunt van de laatstejaars. 

Overal in de school is het feest en de leerlingen dragen rode overalls, omdat het thema van de laatste lesdag de Netflix-serie Casa de Papel is. Roos Peters (17) is een van de leerlingen die de laatste lesdag heeft georganiseerd. ,,Een vriendin van mij vroeg of ik wilde meedoen met de organisatie van de laatste lesdag en dat leek me fantastisch. Ik wilde me graag inzetten voor de laatste schooldag en hardmaken voor de eindexamenleerlingen.”

Pretpark

Volledig scherm
Leerlingen van het Pax Christi College © TOM HESSELS

Afdelingsleider Bart van Wijk is blij met het initiatief van de leerlingen. ,,De dag is nu al geslaagd. De leerlingen hebben alles zelf geregeld en we zijn supertrots. We twijfelden erover om de viering op school af te schaffen en naar een pretpark te gaan, maar we hopen nu dat de traditie wordt voortgezet door examenleerlingen. Onze vmbo-afdeling is nu wel in een pretpark.” 

Roos is blij met het succes van de examenstunt. ,,In eerste instantie was het niet de bedoeling dat het zo groot zou worden, maar een van de doelen van vandaag is het vertrouwen van de school te winnen. Daar past dit goed bij.” Het Amstelveen College in Amstelveen heeft wel maatregelen getroffen in verband met de laatste lesdag. Zij sloten de school vandaag uit angst voor rellen.

Tegengas

Ook de financiële kant van de examenstunt is voor elkaar. ,,In het begin van het schooljaar hebben de ouders een ouderbulletin betaald en daar bleek ook het geld in te zitten voor de laatste lesdag. Na wat rekenwerk en organiseren kwam er een groot budget vrij. Daar hebben we deze dag van betaald. ”

Ook Roos hoopt dat de traditie van de examenstunt kan doorgaan. Er was volgens Roos geen sprake van tegengas vanuit het schoolbestuur of leerlingen. De enige voorwaarde van de school was dat er tien docenten aanwezig moesten zijn voor het houden van toezicht. ,,We hebben de laatste lesdag samen met zestien leerlingen georganiseerd en veel overlegd met de afdelingsleider. Het had niet beter kunnen gaan.”

Klik op een foto om de fotoserie te starten

Volledig scherm
Zanger Kafke voelde veel liefde voor de leerlingen. © TOM HESSELS
Volledig scherm
- © TOM HESSELS
Volledig scherm
De leerlingen waren zeer enthousiast © TOM HESSELS
Volledig scherm
De leerlingen danste op de muziek © TOM HESSELS
Volledig scherm
© TOM HESSELS
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal