Volledig scherm
Deest/Nederland: Opening Waalprojecten Afferden/Deest, Dgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Langste ‘meestromende nevengeul’ bij Deest officieel geopend

DEEST - In de uiterwaarden van de Waal bij Deest is zaterdagochtend een 4,5 kilometer lange nevengeul officieel geopend, de langste van het land. Ook twee andere Waal-projecten, bij Loenen en Heesselt, werden afgerond.

Ter hoogte van Deest stroomt Waalwater de geul in, om er 4,5 kilometer verder bij Druten weer uit te komen. Het is daarmee de langste ‘meestromende nevengeul’ van het land. Dankzij nog twee geulen in deze Afferdense en Deestse Waarden is er nu meer ruimte voor water en worden overstromingen voorkomen bij extreem hoogwater. 

Daarvoor is het 285 hectare grote gebied flink op de schop gegaan.  Dat was af en toe wel slikken, vertelden omwonenden tijdens de officiële opening. ,,Zoals toen alle bomen hier werden gerooid.’’ Vanaf nu mag de natuur hier haar vrije gang gaan, belooft Staatsbosbeheer, die samen met Rijkswaterstaat, provincie en waterschap Rivierenland voor de herinrichting tekenden. ,,Daarmee hebben de omwonenden een prachtig natuurgebied terug’’, aldus Nelly Kalfs van Rijkswaterstaat.

Kwartelkoning

In een grote tent naast de steenoven werd het gebied weer officieel opengesteld. Ook de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden (204 hectare) en de Loenensche Buitenpolder (80 hectare) werd daar officieel afgerond. Deze gebieden zijn zo ingericht dat vogels als de kwartelkoning en de porseleinhoen zich er thuis voelen.

Voor de plechtigheid was minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat uitgenodigd, maar zij moest wegens een volle agenda uiteindelijk afzeggen. 

Samenwerking

De samenwerking tussen de verschillende organisaties met hun eigen opdrachten verliep niet altijd even makkelijk, gaven bestuurders zaterdag toe. Daarom duurde met name het project bij Deest langer dan gedacht.

Dijkgraaf Co Verdaas van waterschap Rivierenland was een van de bestuurders die zaterdag symbolisch de laatste puzzelstukjes legden van deze drie projecten. Hij stond tien jaar geleden als gedeputeerde van de provincie Gelderland aan de wieg van WaalWeelde, waarin alle belanghebbende partijen tot betere samenwerking werd aangespoord bij deze rivierprojecten. ,,Het is daarom bijzonder om nu als dijkgraaf deze projecten te mogen afronden.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal