Volledig scherm
De vlag van de Leste Mert gaat omhoog. © De Gelderlander

Leste Mert na 200 jaar voor het eerst officieel geopend

DRUTEN - Tweehonderd jaar lang kende de Leste Mert geen officiële opening. Daar kwam deze donderdagochtend verandering in. Met het hijsen van de nieuwe vlag van de Leste Mert opende burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld de Drutense feestdag. 

Stipt om 08.00 uur ging de Nederlandse vlag de lucht in voor het gemeentehuis in Druten. Daarna volgden het vaandel van de gemeente Druten en tot slot de vlag van de Leste Mert. 

Tijdens de evaluatie van de tweehonderdste editie, eind vorig jaar, kwam het bestuur van de Leste Mert met het idee om een eigen vlag in het leven te roepen. Met het hijsen van dit geel-groene vaandel, waarop onder andere de twee bekende boertjes en de toren van de Ewaldenkerk staan, konden ze dan voortaan de dag openen.

Nieuw idee

Volledig scherm
Koeien in de Hogestraat. © De Gelderlander

Een voorbijganger bracht Martien Pardoel, voorzitter van de Leste Mert, deze ochtend op een nieuw idee. ,,Is de vlag ook te koop? Kan heel Druten hem voortaan tijdens de Mert buiten hangen”, vraagt ze. ,,Dat is misschien de volgende stap”, roept Pardoel. 

De Leste Mert begon donderdagochtend in alle vroegte met de traditionele veemarkt. In het centrum van Druten waren marktkooplieden toen al druk bezig met het opzetten van hun kraampjes. De route is dit jaar groter dan anders. Onder andere in de Piet Verslootstraat en Raadhuisstraat zijn nu ook stands te vinden. 

Volledig scherm
Ook op de Drutense markt hangt een spandoek #trotsopdeboer. © De Gelderlander

Maas en Waal