Een eerdere editie van de Leste Mert.
Volledig scherm
PREMIUM
Een eerdere editie van de Leste Mert. © Eveline van Elk

Leste Mert over meer straten in Druten door nieuwe regels

DRUTEN - Het parcours van de Leste Mert is dit jaar een stuk groter, maar met minder kramen. Reden: door nieuwe, landelijke regels moeten de stands anders worden neergezet. 

Klik op de graphic voor een grotere weergave.
Volledig scherm
Klik op de graphic voor een grotere weergave. © M Kuster

De Leste Mert is een begrip in Maas en Waal. 7 november vindt de 201ste editie plaats. Die Drutense ‘feestdag’ wordt anders dan de trouwe bezoekers gewend zijn. De marktkramen en attracties komen niet alleen in de Hogestraat, op de Markt en in een stuk van een Kattenburg te staan. Ook de aangrenzende Piet Verslootstraat is dit jaar onderdeel van de braderie. Hetzelfde geldt voor een deel van de Kasteellaan en de Raadhuisstraat. 

Uit nood geboren
Deze ‘bypass’ is volgens Martien Pardoel, voorzitter van de Leste Mert, uit nood geboren. ,,Als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving moeten we de marktkramen op een andere manier plaatsen. Ze mogen vanwege de veiligheid niet meer zo dicht bij elkaar en op de bebouwing staan. Ook dienen er vrije doorgangen te zijn.”

In het nieuwe warenmarktgebied, waar een groter deel van de Kattenburg bij wordt getrokken, is plaats voor zo'n 270 kramen. Dat zijn er, aldus Pardoel, een stuk minder dan afgelopen editie. ,,Toen hadden we 320 stands. We kunnen er dit jaar niet zoveel kwijt. Dat is jammer. De markt wordt minder compact, waardoor het vermoedelijk niet zo druk zal lijken.” 

Meer ruimte op straat 
Dat heeft ook weer één - ‘maar dat is ook het enige’ - voordeel: ,,De minder-validen hebben meer ruimte op straat. Het is voor hen fijner om de Leste Mert te bezoeken.”   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal