Volledig scherm
PREMIUM
De cast van De Leste Snert in Deest. © Koen Verheijden

Leste Snert, de geur van stront en armoede

DRUTEN - Het is 1919, de wereld heeft net in brand gestaan in de Eerste Wereldoorlog. In Maas en Waal waart het spook van de armoede en onvrede rond. Maar er is een lichtpuntje. De Leste Mert in Druten wordt dat jaar voor de 100-ste keer gehouden.

Volledig scherm
De Leste Mert 2016. © Eveline van Elk

Terwijl de socialisten aan de deur rammelen en stakingen aan de orde van de dag zijn, heeft straatarme Maas en Waal een welkome afleiding aan de Mert. 

De Drutense notabelen hebben iets verzonnen om het volk brood en spelen te geven: een snertkookwedstrijd, want ook toen al was snert onverbrekelijk verbonden aan de Leste Mert. In café In d'n Slaopende Os beramen de hotemetoten grootste plannen. Een Leste Snertlied hebben ze al in de steigers gezet. Maar dan slaat het noodlot toe: er blijken nergens nog erwten te koop. Wat volgt is paniek en verwikkelingen alom.

Dat is de setting voor Leste Snert, de musical die De Bewaorsmiense volgend jaar op de planken brengen. Op verzoek van de heemkundigen geschreven door oud-Gelderlanderjournalist Bas van der Hoeven. Hij ploos de kranten van het jaar 1919 uit en verweefde allerlei gebeurtenissen in dorp, streek en wereld door de toneel- en liedteksten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal