Volledig scherm
Laagwater in de Maas. Foto ter illustratie. © Ed van Alem

Levering van beton stagneert door laagwater: bedrijf uit Druten verliest 4 ton

De lage waterstand van de rivieren blijft voor problemen zorgen voor de binnenvaart. Nu ligt de levering van beton bijna stil. Door de gestagneerde aanvoer van grondstoffen stijgen de prijzen en kunnen bouwbedrijven in grote problemen komen, waarschuwt Bouwend Nederland.

Bedrijven die de kostenstijging niet kunnen doorberekenen kunnen in grote problemen komen, zegt woordvoerder Theo Scholten namens de brancheorganisatie. ,,De marges zijn nog erg dun en de risico's voor de bouwbedrijven onevenredig groot."

Het Drutense betonbedrijf Excluton heeft lang gewacht met het doorberekenen van die hogere kosten, zegt directeur Frans van Haren. 

,,Het duurt veel langer dan gedacht. Schepen kunnen maar een derde van de vracht meenemen, en dus zijn er meer schepen nodig. Dat zorgt voor hogere prijzen. We hebben nu een regeling met onze klanten dat we een deel van die kosten door kunnen berekenen. Maar we hebben de afgelopen maanden al 400.000 euro verloren aan de lage waterstand. Dat is heftig.''

Ook BTE, met betoncentrales in Nijmegen, Heumen, Dodewaard, en Rheden, voelt de lage waterstand. Vooral bij de Meteoor, in Rheden, zijn de problemen volgens commercieel directeur Erik de Groot 'ernstig'. ,,Dat bedrijf ligt aan de IJssel, maar daarvan is de waterstand zo laag dat de aanvoer van grondstoffen stokt. De betonproductie is daar gewoon stil komen te liggen.’’ 

Maar het komt goed

Ook op andere plekken ondervindt het bedrijf hinder van het lage waterpeil. ,,Maar het goede van het verhaal is dat het straks is opgelost’’, zegt De Groot, doelend op de verwachte aanvoer van regenwater op de Rijn.

,,Afgelopen zomer zijn we overvallen door de droogte en konden we ons beroepen op overmacht'', stelt de BTE-directeur. ,,Maar voor volgend jaar moeten we daar met de bedrijfsvoering gewoon rekening mee houden, bijvoorbeeld door dichtbij buffers op te bouwen. We kunnen niet nogmaals zeggen dat het ons overkwam.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal